Emtia piyasasında deprem

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Geçtiğimiz hafta, kıymetli maden, temel metal fiyatlarında ve borsalarda, aşağı yönlü deprem yaşanırken, dolar ve menşei tahviller yükseldi. Avrupa borç krizi ve küresel yavaşlamanın yükselttiği riskler karşısında varlıklarını satarak tercihlerini dolar ve türevlerini alma yönünde kullanan yatırımcılar, altında haftalık bazda yüzde 8.55'lik sert bir düşüşe neden oldu.  Ons' da yaklaşık 155 dolar kaybeden altındaki bu düşüşün hasarı, grubu emtialarda daha büyük oldu. Gümüş haftalık bazda yüzde 23.50'lik değer kaybıyla yatırımcısını tedirgin ederken, platin ve paladyum da yüzde 12'ye varan kayıpları, dikkat çekti.

Geçen haftaya 1.811.50 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, 1.775 dolar/ons'a kadar satış gördü. Salı günü S&P, Avrupa Bölgesi'nde ikinci en yüksek, kamu borcu/GSYH oranına sahip İtalya'nın notunda indirime gitmesi, altına alım desteği sağlayarak tekrar 1.800 dolar/ons'un üzerine çıkmasına neden oldu. Aynı gün IMF, Avrupa ve ABD'de, son zamanlarda öne çıkan aşağı yönlü riskleri gerekçe göstererek, büyüme tahminlerinde indirime gittiğini açıklaması da, bu yükselişi destekler yöndeydi. FED toplantısı öncesi 1800 dolar/ons'un üstünde tutunmaya çalışan altın, çarşamba günü Avrupa piyasalarının açılışıyla birlikte 1816.75 dolar/ons'a kadar yükseldi. FED'in, çarşamba günü başlayan politika toplantıları altında, haftanın kapanışına kadar uzanan aşağı yönlü trendin habercisi oldu.  ABD Merkez Bankası, kısa vadeli tahvillerin satılıp, uzun vadeli tahvillerin alınması ile toplamda 400 milyar doları bulan müdahale programını duyurdu. 'Twist Operasyonu' adı verilen müdahaleyle, borçlanma maliyetlerinin daha da aşağıya çekilmesi, resesyonun engellenmesi ve ekonominin canlandırılması amaçlansa da, ekonomistlerin memnuniyetsizliğini azaltmadı. Özellikle; yeni para girişine ve istihdama bir katkı sağlamayacağı görüşü ön plana çıkarken dolar, euro karşısında son 8 ayın en iyi seviyesi olan 1.3395 pariteyi kaydetti. Perşembe günü, diğer bir kredi derecelendirme kurumu olan Moody's, ABD'nin üç büyük bankasında indirime giderek piyasa oyuncularının moralini bozarken, Avrupa Bölgesi'nin ve Çin'in kötü gelen imalat rakamları, ayı piyasasını harekete geçirdi. Altın ve diğer kıymetli madenler, temel metaller ve dünya borsalarında çok ciddi kayıplar yaşandı. Son gün hızlanan aşağı yönlü trend, altının ons' da  83 dolar, haftalık bazda ise 155 dolara varan bir düşüşün yaşanmasına neden oldu. 2 Ağustos'tan sonraki en düşük seviye olan 1628.65 dolar/ons'a kadar geri çekilen altın, 1656.80 dolar/ons son işlem fiyatı ile  haftalık bazda, yüzde 8,55'lik, ciddi bir değer kaybı yaşadı. En çok değer yitiren kıymetli maden yüzde 23.50 ile gümüş olurken, paladyum yüzde 12.98, platin yüzde 11 kayıp ile onu takip etti. Rezerv para dolar, euro karşısında 1.35 kapanış paritesi ile yüzde 2.13 getiri sağlarken, uzun vadeli hazine bonolarına olan talep, fiyatlarında yükselişe neden oldu. Dolara olan talep, tüm emtia piyasasında fiyatların gerilemesine neden oldu. Nymex türü ham petrol fiyatı, yüzde 9.14, brent türü yüzde 7.32 oranında gerilerken, temel metal fiyatlarında, yüzde 7 ve 18 arasında, değer kayıpları yaşanırken, hisse senetleri de bu ayı piyasasından nasibini aldı. 

Piyasalarda yükselen  risk algılaması, yatırımcıların tercihlerini dolardan yana çevirdi. Yatırımcıların, varlıklarını dolara kaydırma isteği, tüm emtia piyasasında, güçlü satışları da beraberinde getirdi. Özellikle; emtia piyasasında devreye giren stop-lost' lar kayıpların derinleşmesinde etkili oldu. Bu hafta aşağı yönlü trendin, ucuzlayan fiyatlarla hız keseceğini hatta yukarı yönde hareketleneceğini umuyoruz. Küresel ekonomide, karar vericilerin yeni hamlelerine ihtiyaç duyan piyasalarda bu hafta bir miktar toparlanma gerçekleşecektir. Altın' da oluşan cazip fiyatlar, güvenli liman niteliğinin de eklenmesiyle, alım yönünde hareketliliği beraberinde getirecektir. Altın'da ilk hedef, 1.750 dolar/ons'u yakalamak olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018