Emtia piyasası zararda

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz hafta altın’da, kontrolü boğalardan devralan ayı piyasası oyuncuları madeni 1275 dolar/ons’a kadar sürüklediler. Son gün ABD’nin ekonomik verileriyle dalgalanan altın 1299.30 dolar/ons son fiyatıyla yüzde 0.26 oranında kırmızıda kalırken, Euro yüzde 0.25 değer kazandı. 

Altın seansa 1302 dolar/ons seviyesinden satış baskısıyla başladı. Salı günü Almanya’nın yüksek enfl asyon rakamları, AMB’nin yeni para basarak varlık alımı yapacağına dair spekülasyonları bastırırken altın, 1286 dolar/ ons’a kadar geri çekildi. ABD’nin zayıf güven endeksi altını yeniden 1301 dolar/ons’a çıkarsa da yatırımcıların sevinci kısa süreli oldu. 
Altın’da düşüş sürerken, Euro/ dolar paritesi aksine sert yükseliş kaydetti. Euro Bölgesi’nin TÜ- FE rakamlarının yukarıda açıklaması MB’nin para politikasını gevşetmesine dair beklentileri hafifl etti ve Euro’ya destek vererek 1.3777 seviyesinden 1.3875 seviyesine tırmanmasını sağladı. Paritenin hamlesi, altın’ı yolundan döndüremedi. Çarşamba günü FED, büyümenin keskin bir şekilde yavaşladığını ve ekonomik aktivitenin son dönemlerde ilerleme kaydettiğini belirterek varlık alımlarını 10 milyar dolar daha azaltma kararı verdi. Gevşemeye devam eden altın, Cuma günü, Tarım Dışı İstihdam rakamlarının beklentilerden oldukça yüksek açıklanarak piyasalara moral aşılamasıyla 1275 dolar/ons’a yuvarlandı. Sonrasında, New York İş Dünyası aktivitesi ve fabrika siparişlerinin kötü gelmesi ve tepki alımlarının da devreye girmesiyle 1293 dolar/ ons’taki teknik desteğini kıran altın, kaybını bir miktar telafi etse de haftayı yüzde 0.26 ekside kapattı. Gümüş yüzde 1.1 ile onu takip ederken euro yüzde 0.2 değerlendi. 

1350 dolar/ons yine ufukta 

Altın 1293 dolar/ons’taki direncini kırarak yukarı yöndeki isteğini gösterdi. Altın’ın bu güçlü duruşu, yeni yatırımcıların piyasaya girmesini sağlayabilir. 1350 dolar/ons seviyesi yine ufukta gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018