Emtia piyasası alarmda
Altın, geçtiğimiz haftayı yalnızca 15 dolar/ons’luk dar bantta aşağı yönde fiyatlanarak geçirdi. Emtia piyasasında ham petrolün de zor durumda olduğu son zamanlarda, Euro/dolar paritesinden de destek bulamadığından dolayı altın zor günler geçiriyor. Tüm kıymetli ve temel metallerin ciddi kayıplar yaşadığı haftada altın 1080 dolar/ ons üzerinde tutunabilse de yüzde 0.3 kırmızıda kaldı.
Altın haftaya 1090 dolar/ons seviyesinden oldukça sakin başladı. İlk gün 1095.80 dolar/ons ile haftanın en iyi fiyatını yakaladıktan sonra adım adım geri çekildi. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’nin Ekim ayına ait ithalat rakamlarında önceki yıla göre yüzde 18.8, ve aynı periyottaki ihracat rakamlarında da yüzde 6.9 düşüş kaydedildi. Kötü gelen verilere rağmen, Shangai borsası 2.5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Piyasa oyuncuları, hal böyleyken, Çin Merkez Banka’sından daha fazla ekonomik teşvik açıklanacağı beklentisi içine girdiler. Diğer yandan Çin Merkez Bankası’ndan açıklanan rapora göre Banka, geçtiğimiz 4 ayda rezervlerine 65 MT altın daha ekleyerek, alım hızını artırdı. Hafta ortasında teknik satışlarla adım adım geri çekilen altın Perşembe günü ABD’nin işsizlik başvurularında değişiklik kaydedilmemesiyle günün en kötü seviyesini 1074.30 dolar/ons ile kaydetti. Sonrasında tepki alımlarıyla hamle yapsa da, bu kez ham petrol stok raporlarının 4MN varil üzerinde gelerek fiyatlar üzerinde baskı oluşturmasıyla tekrar aşağı yönde dalgalandı. Son işlem günü 1083.82 dolar/ons’ta dengelenen altın yüzde 0.3 değer kaybetti. Gümüş yüzde 3.3 ile takip ederken PGM grubunda kayıp oldukça ciddi seviyedeydi. Platin yüzde 9.15 ve paladyum yüzde 13’e varan oranda erezyona uğradı. Euro/dolar paritesi kapanışı 1.0769 ile yüzde 0.2 artıda gerçekleştirdi.
Hindistan’daki festivalden beklenen fiziki alımların pozitif etkisini hissedemeyen ve desteksiz kalan altının durumu parlak gözükmüyor. Dünya Altın Konseyinin açıkladığı 3. çeyrek Dünya altın talebine dair trend raporuna göz atacak olursak; küresel mücevherat talebi, özellikle temmuz ve ağustos ayında kaydedilen düşük fiyat seviyelerinin tüketicilere cazip gelmesiyle, yüzde 6 büyüdü. Yatırımcılar da, düşük fiyatların cazibesine kapılarak toplamda 295.7 MT Bar ve Coin (madeni para) alımı yaptılar ki bu da yatırım sektöründe yüzde 27’lik büyüme demek. Diğer yandan merkez bankalarının toptan alımlarla rezervlerine 175 MT ton altın ekledikleri kaydedildi.