Emniyet bölgesinde içinde güvenliğini sağlama harcamaları nedir?
13 Mart Pazartesi günü Ankara da meydana gelen terör saldırı ile milletimiz 17 Şubat'ta yaşadığı travmayı atlatamadan yeniden sarsıldı. Şu ana kadar 37 vatandaşımızı kaybettik ve ağır yaralı insanlarımız var. Kaybettiklerimizin büyük bir kısmı 16-18 yaş aralığında bizim çocuklarımız. Daha hayatlarının baharını bile göremeden aramızdan ayrılıp gittiler. Onların yaşadıklarını tekrar geri getirmemiz imkânsız. Acılı ailelerine baş sağlığı diliyorum.
Son dönemde yaşadığımız terör saldırıları sivil vatandaşlar üzerine yoğunlaştı. Bunların bir kısmı direk vatandaşlarımıza yönelik diğer kısmı ise lojmanlarda yaşayan emniyet mensuplarına yönelik olarak ta ayırabiliriz. Ayrıca operasyonlara katılan emniyet güçlerine yapılan saldırıları ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekiyor. Emniyet kuvvetlerimize yeterince kaynak ayırabiliyor muyuz? Emniyet mensuplarının %17.6'sı lojmanlarda kalıyor..Özellikle terör bölgelerinde görev yapan emniyet görevlilerinin görev bitiminde ikamet ettikleri yerler her türlü terör saldırısına açık bölgeler olmaktadır. Emniyetli bölgelerde bile güvenlik zafiyetleri yaşanmaktadır. Bu yerlere tonlarca bombalar ile saldırılmakta en büyük zararı vermeye çalışılmaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye nüfusunun %86'sına hizmet vermektedir. Personelin %'89'u polis,%10'si emniyet amiri %1'i de bekçi, personelin ise %5.5 i kadın görevlilerden oluşmaktadır. Bütçe harcamalarının büyük çoğunluğu personel maaş ve sosyal güvenlik kurumlarına prim olarak gitmektedir.
Tabloda görüldüğü gibi kişi başına düşen emniyet görevlisi sayısı yıllara göre artmaktadır. Dünyadaki terör olaylarını incelediğimizde 2002 yılında ABD’nin Afganistan'a saldırması 2003 yılında Irak‘a işgali, 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş sonucu terör saldırılarında dünya’da 6 katlık bir artış olmuş, 2014 yılında dünya’da 32 bin terör saldırısı meydana gelmiştir. Ölen sivil insan sayısı ise 2002 yılında bin 800 iken 2014 yılında 14 bine çıkmıştır.
Irak ve Suriye’de meydana gelen istikrarsızlık sonucu ülkemizde de terör saldırıları artmaktadır. Bombalı araç ve uzaktan kumandalı bomba saldırı düzenekleri ile son bir yıl içinde ülkemizde sivil insan ve emniyet personeli kayıpları artmaktadır.
2002-2014 yıllarında dünya terör endeksi sıralamasını incelediğimizde ülkemizde ciddi oranda yükselme meydana gelmiştir. Son bir yıl içinde bu sıralamada yerimiz daha üst basamaklara çıkacaktır.
2002 yılında dünya terör endeks sıralamasında 162 ülke içinde 21 sırada iken ,2005 1de 19.,2007 de 17.,2012 de 13. Sıraya kadar yükselmiştir. Hükümetin açıkladığı çözüm süreci ile 2013 ve 2014 de sıralama aşağı yönlü olmuş, 2015 yılının Haziran ayı içerisinde yapılan seçimlerden sonra ortaya çıkan sonuçları neticesinde terör eylemleri hız kazanmış,saldırılar şehir merkezine sivil insan kayıpları artmıştır.