Emin Halebak: Alpullu Cumhuriyetimizin çaktığı ilk sanayi çivisidir
Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, “Cumhuriyet’in ilk çaktığı sanayi çivisi olan Alpullu Şeker Fabrikası'nı özelleştirmeden satın alarak üretimini sürdürmesini sağlayacağız. Orası bir Cumhuriyet müzesidir. Yaşaması gerekir” diyor.
Lülebugaz Belediye Başkanı Emin Halebak’la Alpullu Şeker Fabrikası özellişirirse satın alacağını açıklaması konusuyla ilgili sohbet ettim. Halebak, “Alpullu, Cumhuriyetimizin kurduğu ilk sanayi tesisidir. Bu konuda çaktığı ilk çivi. Fabrikanın yanında Atatürk Köşkü de var.Onun için bu Cumhuriyet müzesini satın alıp yaşatmaya kararlıyız” diyerek fabrikayı alma isteklerinin nedenini ortaya koydu. Sohbet sırasında önce vatadaşın destek verip vermediğini sordum.
Halebak, “Vatandaş yolda çevirip, ben de para veririm, diyor. Hemen cebindeki parayı, banka cüzdanını çıkarıyor. Türkiye’nin her yanından destek ve katılım isteği alıyorum. Trakya Belediyeler Birliği de destek ve yapılabilecekler konusunda toplantı kararı aldı. Aslında Lüleburgaz Belediyesi olarak bizim kendi başımıza alacak gücümüz var. Biz, borcu olmayan, birikimi olan bir belediyeyiz. 10 milyon dolara özelleştirmeden fabrikayı alıp, yeniden üretim başlatabiliriz. Bir Cumhuriyet müzesi olarak 2023’te, 100'üncü yılda, 100 yaşında Alpullu Fabrikası'nı, üretimini sürdürerek ayakta tutarız”diyor.
Üretimi rantabl olabilir mi sorumu da Halebak şöyle yanıtlıyor:
“Alpullu Fabrikası sadece şeker üretmedi. Bölgede modern pancar üretimini de geliştirdi. Sarmısaklı Çiftliği'nde kapatılmadan pancar tohumu üretiliyordu. Melas ve alkol üretimine imkan yarattı. Hayvancılığın yem ihtiyacına destek oldu. Yani çok yönlü bir üretim ve yarattığı yan imkanlarla bölgede tarımdan, hayvancılığa birçok gelişmeye yol açtı. İyi bir yönetim modeli ile yine önemli artıları olur. Apullu kuruluşunda çok ortaklı yapısıyla karma ekonomi modeliydi. Şimdi de benzer bir model oluşturulabilir. Alpullu’ya şeker fabrikası diye değil tarımın sağlığı açısından bakmalıyız. Melası nereden temin etmek zorunda olacağımızı düşünmeliyiz.”
Emin Halebak’ın anlattıklarından Alpullu Şeker Fabrikası'nı özelleştirmeden alarak yeniden ihya etmeye kararlı olduğu izlenimini edindim. Kendi güçlerinin bunu yapmaya yeterli olduğunu, gerektiğinde yöre halkından da Trakya’nın diğer merkezlerinden de destek alabilecekleri konusunda ikna oldum. Sanırım Halebak’ın bu kararlı tutumu diğer şeker fabrikalarının olduğu yörelerde de yeni beraberliklere ve yörelerindeki fabrikaları özelleştirmeden satın alma girişimlerine neden olacaktır.
1980’lerden başlayarak yürüttüğümüz Sümerbank, Tekel gibi gibi özelleştirmelere baktığımızda faydalarının yanında yöre halkları için bazı olumsuzluklara, arsa spakülasyonlarına, işsizliğe, bazı imkanların yok olmasına neden olduğunu da görüyoruz. Bu nedenle Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın Alpullu Şeker Fabrikası'nı özelleştirildiğinde satın alacağını açıklamasının bu denli ses getirmesini de buna bağlıyorum.