Emekli Bağ-Kur'luya destek primi affı

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK [email protected]

Okurumuz M. Aslan, SSK'dan emekli olduktan sonra küçük bir işyeri açtığını ve 2001 yılından bu yana da bu işyerini işlettiğini belirterek diyor ki, "acaba Bağ-Kur destek primi yatırmam gerekir miydi? Bugüne kadar hiç Bağ-Kur destek primi ödemedim. Borcum çıkar mı? Torba Kanun'dan yararlanırsam borcum düşer mi? Emekli olarak ödediğimiz destek primi maaşımızda artış sağlar mı?"

Gerçekten de, o dönemde Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi uygulamasını vatandaşa doğru bir şekilde anlatamadığı ve bilgilendirme yapmadığı için yüz binlerce vatandaşımız Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi kapsamında olmasına rağmen herhangi bir destek primi ödemiyordu. Halen de tespit edilemeyen çok sayıda vatandaşımız bu şekilde sanal borçlu durumunda. Konu önemli olunca bize de ayrıntılı açıklama yapmak düşüyor.

Destek primi hesaplanması

30. 09. 2008 tarihinden önceki uygulamada Bağ-Kur'dan emekli aylığı alanlarla, Bağ-Kur dışındaki SSK, T.C. Emekli Sandığı ve banka - sigorta şirketi - oda ve borsa sandıklarından emekli aylığı alanların tabi olduğu hükümler farklıydı.

01. 01. 2000 - 30. 09. 2008 döneminde, Bağ-Kur'dan emeklilik (yaşlılık) aylığı bağlananların Bağ-Kur Kanunu kapsamında ticari veya serbest meslek faaliyetlerine devam etmeleri veya daha sonra yeniden işe başlamaları durumunda sosyal yardım zammı dahil olmak üzere her bir ay için (çalışmalarına son verdikleri ay dahil) yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmekteydi.

30.09.2008 tarihinden önceki uygulamada Bağ-Kur dışındaki diğer sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, T.C. Emekli Sandığı ve banka - sigorta şirketi - oda ve borsa sandıklarından) emekli aylığı alan ve Bağ-Kur Kanunu kapsamında ticari veya serbest meslek faaliyetlerini devam etmeleri veya daha sonra yeniden işe başlamaları durumunda, çalışmaya başladıkları ayı takip eden aybaşından itibaren çalışmalarının sona erdiği ay dahil, Bağ-Kur Kanunu'na göre belirlenen 12'nci gelir basamağının yüzde 10'u oranında destek primi ödemeleri gerekiyordu.

Yani, eğer Bağ-Kur emeklisiyse emekli maaşından kesiliyordu, SSK veya Emekli Sandığı emeklisi ise kendisinin Bağ-Kur Kanunu'na göre belirlenen 12'nci gelir basamağının yüzde 10'u oranında destek primi ödemesi gerekiyordu.

Bağ-Kur destek primi maaştan kesilmeye başladı

Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte 01. 10. 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur'dan emekli aylığı alanlarla, Bağ-Kur dışındaki SSK, T.C. Emekli Sandığı ve banka - sigorta şirketi - oda ve borsa sandıklarından emekli aylığı alanların SGK'dan almakta oldukları emekli aylıklarından 2011 yılından itibaren yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir.

Ancak kesilecek olan bu tutar, 4/b sigortalılarıyla ilgili yılın Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek sosyal güvenlik destek priminden fazla olamayacak. Sosyal güvenlik destek primine tâbi olanların primleri, aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilecek.

Bağ-Kur destek priminde yeniden yapılandırma

Yaşlılık, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir nitelikte çalışmasına rağmen, sosyal güvenlik destek primi ödemesi yapmayanlar torba kanunla af geliyor.

Torba Kanun'un yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tescil ettirmeleri halinde 2010 / Kasım ve önceki aylara ilişkin olup ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi asılları ile bu alacaklara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE / ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Destek primi maaşı artırmaz

Emekli çalışanların ödediği sosyal güvenlik destek primi, emeklilik aylığına herhangi bir artış getirmemekte sadece bu sigortalılara, iş kazası veya meslek hastalığına uğraması halinde gerekli sigorta yardımları yapılmaktadır.

Vefat eden sigortalının destek primi borcu

Aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmakta iken ölen sigortalıların birikmiş sosyal güvenlik destek primi borçları gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle hak sahiplerinin aylıklarından 1/4 oranında kesilmektedir. Reddi miras halinde, söz konusu borçlar ölüm aylıklarından kesilmemektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019