Emekçi Kadınlar Günü

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

8 Mart bazı ülkelerde ”Dünya Kadınlar Günü” bazılarında da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanıyor.

Bugünün 160 yıllık bir hikayesi var.

8 Mart 1857 günü ABD New York’ta 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları isteğiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Polis işçilere saldırdı. İşçiler fabrikaya kilitlendi. Çıkan yangında 120 kadın işçi can verdi.

1910 yılında Kopenhag’daki Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını kabul etti.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1984’ten bu yana kadın örgütleri her yıl “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlamalarını sürdürüyor.

Nüfusumuzun 49.8’i kadın. 25 ve daha yüksek yaştaki kadın nüfusun % 19.5’u lise ve dengi okul, yüzde 13.1’i yüksek okul ve fakülte mezunu.

Yüksek öğretim mezunu kadınlarımız iş bulabildiklerinde daha fazla gelir elde ediyor. İlkokul mezunu kadınların ortalama yıllık ücreti 6.500 TL, lise mezunu kadınların yıllık ücreti 16 bin TL iken, yüksekokul mezunları kadınların ortalama yıllık gelirleri 2015 yılında 30 bin lira idi.
Kadınlarımız iş bulmakta zorlanıyorlar. İşsizlik oranı erkeklerde % 13 iken, kadınlarda % 16.
27 milyon çalışanın % 30’u, 8 milyonu kadın, 3 milyon 700 bin işsizin 1.5 milyonu, yüzde 40’ı kadın.

1.2 milyon sendikalı işçinin yüzde 10’u kadın işçi. Aile sayımız 21 milyon 700 bine ulaştı. Ailelerin % 4’ü, 3 milyonu tek kişilik aile. Bu 3 milyon kadın veya erkek tek başına yaşıyor. Anlamına geliyor. 3 milyon tek başına yaşayanın kaçı kadın kaçı erkek bilemiyoruz, ama 19 milyon kadının çekirdek veya geniş aile içinde yaşama şansı olduğu görülüyor.

Sevinilecek gelişmeler;

• Kadınlarımızın okumaları. Yurtiçinde ve dışında çok iyi okullardan lisans ve lisans üstü derece alan kadınlarımız var.

• İyi okuyan kadınlarımız yurtiçinde ve dışında büyük işletmelerde önemli sorumluluklar üstleniyorlar.

• Türkiye’de kamu hizmetlerinde, okullarda, üniversitede, mahkemelerde, sağlık sektöründe çok sayıda kadınımız görev yapıyor.

• Sanayi kesiminde kadın çalışan sayısı erkeklere göre geride, ama bunun nedenlerinde yaşam koşulları ve sosyal sorumluluklar ağırlık taşıyor.

Son zamanlarda kadına şiddet uygulamalarının artması, artan kadın cinayetleri nedeniyle kadınlarımız devamlı olarak kötü-üzücü haberlere konu oluyor.

İyi haberler, başarılı haberler kamu oyuna duyurulamıyor.

Son bir not:

DÜNYA gazetesini 16 yıldır başarılı bir kadın Didem DEMİRKENT yönetiyor.. DÜNYA’da tüm çalışanların % 40’ı kadın. DÜNYA gazetesinin künyesinde yer alan (gazetenin yayın sorumluluğunu taşıyan) 18 ismin 10’u kadın.

Ülkemizdeki, tüm dünyadaki ve bizim DÜNYA’mızdaki çalışan kadınlarımızın, “Kadınlar Günü”nü kutluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018