Emeğini iyiliğe dökenlere Gönülden Ödüller verildi!
Kendinden gayri derdi olan insanların yaşam biçimi haline geldi gönüllülük... Tespit; Boyner Grup Gönüllüleri Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Direktörü Aysun Sayın’a ait. “Kendinden gayri derdi olmak” aslında ister kurumsal ister bireysel olsun, gönüllülük felsefesini en basit şekilde ortaya koyan anlatım. Aysun Sayın, önceki gün düzenlenen Gönülden Ödüller 2019 ödül törenindeki konuşmasında işte bu felsefenin kendisine ODTÜ’de öğrenci olduğu yıllarda verildiğini anlattı. Son dönemde dinlediğim, insanların neden bu denli sosyal sorumluluk ve gönüllülük projelerinin peşine düştüğünü anlatan en iyi konuşmaydı. Öğrencilik yıllarında hayatının bir parçası olan gönüllülük felsefesi, çalışmaya başladığı Boyner Grup’ta karşılık bulduğu için şanslı profesyonellerden biri.
İşte Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’nin (ÖSGD) 2007’den bu yana düzenlediği Gönülden Ödüller yarışması da bu felsefeyi paylaşan profesyoneller ve şirketleri ödüllendiriyor. 12’nci Gönülden Ödüller’in bu yıl ki kazananlarının açıklandığı tören, çok geniş katılım olmasa da kalpleri aynı amaç için atan doğru bir kitleyi bir araya getirmişti. ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Semra Akman da konuşmasında ödül programıyla niyetlerini şöyle açıkladı: “Rekabetin olmadığı, işbirliğinin tadına vardığımız bu alanda aslında ön plana çıkardığımız, ödüllendirmeden ziyade paylaşımdır; etkimizi ve yaygınlığımızı artırma isteğimizdir.”
‘Dönüşü çok daha güçlü oluyor’
Törende yapılan panelde iş dünyasının gönüllülük projeleriyle öne çıkan yöneticilerinin deneyimleri paylaşıldı. Dikkat çekilen konulardan biri de gönüllü olarak yola çıktığınız bir iyilik projesinin manevi dünyanıza kattıkları sınırsız olsa da aslında kariyerinizde de size birkaç kat büyüyerek olumlu dönüş yaptığıydı. Semra Akman da konuşmasında buna dikkat çekerek şunları söyledi: “Son araştırmalar yalnızca tek boyutlu işlerde çalışan kişilerin odaklanma, iş tatmini ve tutkusunu yansıtma konularında sıkıntı yaşadığını gösteriyor. Bizler, iş dünyasında çalışan kişiler, yarattığımız etki ve fayda ile motive olur; daha iyisini yaratmak için harekete geçeriz. Kurumların içindeki gönüllülük uygulamaları bu açıdan en az topluma yarattığı fayda kadar, gönüllüye ve kuruma da değer katar. Bu bilinci gönüllülük faaliyetine katılan her arkadaşım yaşayarak edinmiştir zaten ve bir kez başladığınızda gönüllülük sizin doğal davranışınız haline gelir. Sonrasında sadece gönüllülük yapmak değil, çevremizdeki her arkadaşımızı ve her kurumu gönüllükle tanıştırmak ve programlı şekilde yapılan gönüllülükle yaratılacak faydayı anlatmak da sizin göreviniz olur. Kurumsal hayatın bizlere kattığı becerileri gönüllülük programları ve projelerle sosyal faydaya dönüştürüyoruz.”
Dört kategoride ödül verildi
Gönülden Ödüller, bu alanda iyi projeleri, gönüllülüğü iş yapış sisteminin bir parçası haline getiren kurumsal programları ve yaratıcı çözümleri desteklemek üzere üç kategoride veriliyor. ÖSGD Başkan Yardımcısı Pınar Ilgaz, bu kategorilerde jürinin değerlendirme kriterleri ve süreci anlatırken, işin odağında yürütülen gönüllülük işinin programlı ve bir strateji temelinde düşünülmesi gerektiğini, ancak bu şekilde daha kalıcı ve sürdürülebilir fayda yaratmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. İşte bu bu temelde finale kalan 10 aday değerlendirildi. 12. Gönülden Ödüller töreninde “En Başarılı Gönüllülük Programı” kategorisinde büyük ödül Borusan Holding Okyanus Gönüllü Borusanlılar Platformu’na verildi. Akbank - Devlet Koruması Altında Yetişen Çocuklar İçin Kişisel Albüm Projesi ile “En Başarılı Gönüllük Projesi” ve Borusan CAT - Domates Projesi ile “En Yaratıcı Gönüllülük Projesi” ödüllerini aldılar. TEZMAKSAN Makina ise Mesleki Beceriyi ve Farkındalığı Artırmak Projesi ile “Gönüllülük Projesi Teşvik Ödülü” aldı.