Elli yıllık bir İzmir şirketi daha faaliyetini tatil etti
Şirketlerin güç duruma düşmelerine, iflas etmelerine çok üzülürüm. Tabii ki şirketlerin güç duruma düşmesi ve iflas etmesi kurucuları, büyük sermaye sahipleri için kötüdür. Ama bunun ötesinde ülke için kötüdür. Çalışanları için kötüdür.
Çünkü bir ekmek kapısı kapanmaktadır. İş ve aş kapısı kapanmaktadır.
Şirketlerin yönetimindeki sorunlar, sektörlerindeki rekabet gibi olumsuz faktörlere ek olarak şimdi kriz nedeniyle bazı şirketlerin faaliyetlerini tatil etmek zorunda kaldıkları anlaşılıyor.
Express Kargo son yıllarda öne çıkmış bir önemli şirket idi.
Gazetelere yansıyan haberlere göre, kargo taşımacılığında ilk üç arasında yer alan Express Kargo, krizle birlikte daralan işlerini büyütemeyince iflas erteleme talebi ile 15 Nisan'da Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iflas erteleme için başvuruda bulunulmuş. Mahkeme 9 Temmuz'da şirketin iflasına karar vermiş.
Rota Haber'de yayınlanan Dinçer Gökçe'nin haberine göre Ekspres Kargo İnsan Kaynakları ve Hukuk Grup Başkanı Attilla Tunçkale, şirketin içine düştüğü darboğazın genel ekonomik şartlardan kaynaklandığını söylüyor. Tunçkale, "Herkes bir şekilde alacağını tahsil etmeye çalışıyor. Piyasa çok kötü durumda. Bizim en çok iş yaptığımız iki sektör, otomotiv ve tekstil krizden büyük yara alınca biz de Exspres Kargo olarak güç duruma düştük.
Pek çok çek veya senedimiz ödenmedi. Alacağımızı tahsil edemediğimiz Abbate'nin haciz yolu ile mallarını sattık. Herkes bir şekilde alacaklarını tahsil etmeye çalışıyor. İçine girdiğimiz süreçte kimi şubelerimizi kapattık. Yine çalışan sayımızı azalttık" diyor.
Express Kargo'nun temelini 50 yıl önce "Sürat İzmir" adlı taşımacılık şirketi adı ile Burhan Yanaşan attı.
"Sürat İzmir" posta hizmetleri yapıyor ve doküman taşıyordu. Sürat İzmir, 1982 yılında Express Kargo adı altında faaliyetini sürdürmeye başladı. Yönetim merkezi 1983 yılında İstanbul'a taşındı...
Express Kargo, Türkiye'de kargo taşımacılığında ilk üç şirket arasında idi.
Evrak taşımacılığı yanında her türlü ürünün taşımacılığını yapan şirket, Türkiye genelinde 330 noktada hizmet veriyordu. İki bin çalışanı vardı.
Tabii ki şirketin maddi kayıpları önemli. Ama ne yazık ki böylece bir marka da piyasadan çekiliyor. Express Kargo adı ile ve logosu ile lojistik sektöründe önemli bir marka idi.
Markalar kolay yaratılmıyor. Marka yaratmak ciddi reklam ve tanıtma harcamasını, tanıtım becerisini ve de markayı destekleyecek hizmet kalitesini zorunlu kılıyor.