Elektrikli traktörün pili 50 bin dolar

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN [email protected]

Türkiye'nin ilk yerli üretim elektrikli traktörün prototipi üretildi.

Çiftçinin en önemli girdi maliyetlerinden birisi olan mazottaki yüksek fiyat dikkate alındığında tarım sektörü açısından önemli bir girişim. Dünyada da bu konuda çalışmalar yapılıyor. Dünyanın dev traktör üreticisi John Deere bu konuda ilk çalışmayı yapan firma. Fakat piyasaya çıkarmadı. Massey Ferguson ve Fendt traktörlerinin üreticisi AGCO Grubu bünyesindeki Alman Fendt'in geliştirdiği elektrik ve pille çalışan traktörü Eylül 2017'de tanıtıldı. Fakat satış fiyatı açıklanmadı. Denemeleri sürüyor.

Mazot derdi bitecek

Elektrikli traktörle ilgili çalışmaları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçen Kasım ayından bu yana konuşmalarında bir kaç kez anlattı. En detaylı bilgiyi 26 Mart'ta yerel seçimden önce Manisa Alaşehir'de katıldığı mitingde verdi.

Ekrandan ilk kez elektrikli traktörün görüntülerini gösteren Pakdemirli şunları söyledi: Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı ve gizli tuttuğumuz bir projemiz vardı. Alaşehir'deki bu coşkuyu görünce ben buradan ekrandan göstereyim istedim. Bu traktör dünyada bir ilk. Yerli ve milli. Elektrikli tamamen elektrikli. Günlük 7 liralık şarjla 8 saat çalışacak bu traktör. Prototipimiz seri üretime hazır. Hep ne diyoruz onlar konuşur biz yaparız. Burada direksiyonda ben varım. Son derece ekonomik olacak ve çiftçimizin artık mazot derdi bitecek. Debriyaj yok, ara gaz yok. Hiç bir şey yok. İnşallah seri üretime geçelim. İlk seri üretimden çıkan traktörü de birlikte Alaşehir'de tarlada deneriz."

Seri üretime hazır

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medyadan önceki gün yaptığı paylaşımda Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünün seri üretime hazır olduğunu yazdı. Pakdemirli, traktörün 45 dakika şarj süresi,20 lira maliyetle 7 saatlik çalışma,105 beygir gücü ve yüzde 95 yakıt tasarruflu olduğunu açıkladı.

Proje ortağı ve uygulayıcısı Önder Yol

Elektrikli traktör üretim projesi Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Projesi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nin katkıları ile gerçekleştirildi. Projenin ortağı ve uygulayıcısı ise DMA (Derindere Motorlu Araçlar), OveO Enerji Depolama Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol.

Elektrikli araçlar konusunda dünya çapında uzman olan ve Çin ile işbirliği yaparak bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştiren Önder Yol, Çiftçi TV'ye proje hakkında özetle şunları söylüyor:
" Elektrikli traktör projesi Bakan Pakdemirli'nin projesi. Geçen Kasım ayından itibaren konuşmalarımız başladı Tarım Bakanlığı ile daha sonra, TAGEM ile devam ettim. Bu bir araştırma geliştirme projesi olarak devam etti. Mart ayı içerisinde bitirdik. Şu anda geliştirmelerini, güzelleştirmelerini yapıyoruz.

Hedef yakıt masrafını sıfırlamak

Burada Tarım Bakanlığının, TAGEM'in bir öngörüsü var. Biz bu traktörleri 65 beygirlik,105 beygirlik ve 250 beygirlik üretmeyi düşünüyoruz. Üç etapta yapmayı düşünüyoruz. Bunları Tarım Bakanlığının TAGEM'in proje öngörüsündeki en kısa sürede gerçekleştirip prototiplerini tamamlayıp seri üretime geçiyoruz.

Normalde içten patlamalı motorlara karşı elektrik motorlarının çok ciddi bir güç ve randıman verisi var. Dolayısıyla bizim kaba hesaplamalarımıza göre, 1'e 20 ila 1'e 50 arasında yakıt tasarrufu var. Fakat bizim amacımız bu da değil. Bu büyük bir projenin parçası olarak bizim amacımız yakıt masrafını azaltmak değil, sıfırlamak. Normal traktörlerde biliyorsunuz bütün ekipmanlar hidrolikle çalışıyor. Biz hidroliği motordan değil, doğrudan bataryadan elektrik verdiğimiz için çok daha randımanlı çok daha güçlü olarak enerji, güç verebiliyoruz. Bu bir proje olduğu için ilerde inşallah hidrolikten tamamen çıkarıp elektrikli sisteme geçeceğiz. Bunun başlangıcını yapacağız."

Elektrikli araçlar ucuz değil

Elektrikli araçlarla uğraşmaya 2006 yılında başladığını belirten Önder Yol, bir başka söyleşisinde "Elektrikli araçlar kesinlikle ucuz değildir. Normal araçlarla aynı fiyata olsun ve benzin yakmasın. Maalesef böyle bir dünya yok. Ama yakında olacak. Elektrikli araçlar daha emekleme safhasında bunlar doğacak, büyüyecek, emekleyecek, yürüyecek ve ondan sonra koşmaya başlayacak" diyor.

Devlet desteği şart

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin elektrikli traktörle ilgili Twiter hesabından yaptığı paylaşıma yorum yapan İnovatif Girişimci Alphan Manas şunları yazdı: "Cumhurbaşkanımızın tanıttığı elektrikli traktör konusunda projeyi yapan arkadaşım Önder Yol ile görüştüm. Önder, teknoloji konusunda dünya ile yarışacak bilgi seviyesine sahip. Kullandığı pil 240 kwh'a kadar çıkıyor. Sadece pil maliyeti 50 bin dolar. Dolayısıyla devlet desteği şart.”

Özetle, elektrikli traktör üretimi önemli bir girişim. Sadece maliyetleri düşürmek için değil çevrenin korunması, fosil yakıtlara bağımlılıktan kurtulmak için çok önemli. Fakat hemen yarın "mazottan kurtulacağız, çiftçi pili şarj edip üretim yapacak" diye bir durum yok. Denemeler, seri üretim çalışmaları yapılacak. Çiftçilerin en çok merak ettiği; traktörün fiyatı ne olacak? Seri üretim ne zaman başlayacak ve kim tarafından üretilecek? Kullanılacak piller nasıl ve nerede şarj edilecek? Devlet elektrikli traktör alan çiftçiye destek sağlayacaksa, ne kadar destek verilecek? Bu sorulara yanıt verilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar