Elektrik mevzuatında en kritik düzenleme
Yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nun etkilerini tam olarak görebilmek için en kritik ikincil mevzuat çalışmalarından biri tamamlanmak üzere.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Taslağı'nı görüş ve önerilere açtı. İtiraz, görüş ve öneriler 16 Temmuz tarihine kadar gönderilebilecek. Taslaktaki pek çok hüküm, mevcut uygulamanın ana esaslarını da içermekle birlikte kritik noktaları bilmekte yarar var. Ayrıntılarını Enerji Günlüğü haber sitesinden okuyabilirsiniz ama biz kritik
bölümlerden bazı örnekler verelim...
Taslağa göre, elektrik aboneliği yaptırmak isteyenlerden olabildiğince az belge istenecek. Kimlik ve vergi numarası gibi bilgiler e-Devlet'ten kimlik doğrulaması yoluyla alınacak. Elektrik ulaştırılacak binanın kime ait olduğu konusunda tüketici beyanı esas alınacak, belge istenmeyecek. İkili anlaşmayla elektrik aldığı tedarikçisine borcunu ödemeyen serbest tüketiciye, görevli tedarikçi de elektrik vermeyecek. Adres değiştiren tüketicinin, eski tedarikçiden elektrik almaya devam edecek olsa bile eski adresteki borçlarını kapatması gerekecek. Perakende satış sözleşmesinin bir nüshasına düşen damga vergisini tüketici ödeyecek.
Mesken abone grubu dışında kalan tüketiciler, abone güvence bedeli olarak nakit yerine süresiz banka teminat mektubu da verebilecek. Ön ödemeli sayaçlı müşteriden güvence bedeli istenmeyecek. Eski sayacını ön ödemeli sayaçla değiştiren müşteriye, güvence bedeli nakden iade edilecek. Tüketicinin tüketim dönemi, bir aydan az olmamak ve bir yılı geçmemek üzere,
görevli tedarik şirketi tarafından belirlenecek.
Taksitlendirme hakkı
Tüketim dönemlerinin altı aydan uzunsa ilgili tüketiciye üç aydan az olmamak üzere vade farksız taksit imkanının sağlanması zorunlu olacak.
Tüketim miktarının hatalı tespiti halinde tüketiciler bir yıl içinde itirazda bulunabilecek. İtirazlar en geç 10 günde sonuca bağlanmak zorunda.
Elektrik sayacı arızası halinde, arızalı döneme ilişkin tüketim, geçmiş sağlıklı dönemlere göre hesaplanacak. Dağıtım şirketleri ile görevli tedarik şirketleri, 24 saat kesintisiz hizmet verecek şekilde
tüketici hizmetleri merkezleri kuracak.
Akıllı sayaç şartı
Serbest tüketici hakkını kullanmak isteyenler çok zaman dilimli elektronik sayaçlar kullanmak zorunda olacak, aldığı elektriği, kendisini temsil etmediği başka abonelere, örneğin komşu dükkana ya da eve satamayacak. Serbest tüketiciler, birden fazla tüketiciden aynı anda elektrik alabilecek. Ancak her bir tedarikçi için en az serbest tüketici limiti (her 5 bin kWh) kadar bir tüketim yapıyor olması şart.
Serbest tüketiciler, ikili anlaşmalarının sona ermesi veya talep etmeleri halinde, bölgelerindeki görevli tedarik şirketinden son kaynak anlaşmaları kapsamında elektrik enerjisi ve/veya kapasite
satın alabilecek. Bir tüketici, Organize Sanayi Bölgeleri'nde yer alsa bile, serbest tüketicilikten doğan tedarikçi seçme hakkını kullanabilecek.
Kaçak elektrik kullanımına ilişkin hesaplamada esas alınacak süre 90 günü geçemeyecek. Bu hesaplamada aylık çalışma saatleri meskenlerde 150, tarımsal sulama abonelerinde sulama sezonu için 400 saat olarak kabul edilecek. Aboneliği olmadan kaçak kullanımlarda çalışma saatleri yüzde 20 fazla uygulanacak.
Sayaçlarının korunmasından dağıtım şirketi ile tüketici müteselsilen sorumlu tutulacak. Taslağa ne tür itiraz ya da öneriler geldiğini, yönetmelik yayınlanınca karşılaştırıp görme imkanımız olacak. Şimdiden hayırlı olsun diyelim..