Elektrik, hidrojen, benzin

Volkan DEMİRKUŞAK
Volkan DEMİRKUŞAK Emniyet Şeridi [email protected]

Yanılmıyorsam 2010 yılıydı Mercedes, o dönemki A Serisi’nde bize bir hidrojen­li test aracı sunmuş ve Almanya’da test et­miştik. Dürüst olmak gerekirse ondan son­ra hidrojen sürekli gelişim aşamasındaki bir enerji kaynağı olarak gündemimizde ama uy­gulamada yok.

Ta ki IAA Hannover’deki fu­ara kadar benim için esamesi okunmuyor­du. En azından ticari araçlarda hala sistemin aktif ve faal olduğunu yeni markaların yatı­rım yapmaya devam ettiklerini görmüş ol­dum. Söylentilerdeki gibi elektrikliler ölme­di hatta sayıları artarak devam ediyor. San­ki ölen dizel, özellikle de bineklerde.

Ticari araçlarda seçenek çok, Almanya’da elektrik­li kamyonların tıpkı bizdeki troleybüsler gi­bi havadan kablolarla şarj oldukları yolları da gördük. Yani sistem gelişmeye devam edi­yor sadece konuşulduğu gibi dünyadaki tüm otomobiller saf elektrikli olmayacak. Bence bu bizim gibi benzinli otomobil sevenleri de sevindiriyor. Çünkü saf benzinliler de geliş­meye devam ediyor. Elektrik desteğiyle per­formanslar artıyor, verimlilikler yükseliyor, tüketimler azalıyor. Yani teknolojiden kork­mamak kazandırıyor.

Yatırım yoksa Çinli'ye geçit yok

Türk otomotiv sektörü yöneticilerinin uy­kuları son dönemde muhtemelen çok kısa ve verimsiz geçiyordur. Bir yandan rekabet et­mek öte yandan, fiyat güncellemeleri, döviz kurları, Avrupa’daki zaman zaman yaşanan üretim sıkıntıları derken, Türkiye’nin ken­di gündemi zaten başlı başına bir uyku kaçı­rıcı.

Geçtiğimiz hafta yine yeniden bir karar­name ile Çinli markaların yöneticilerin rüya­larına kâbuslar girdi. Şarj edilebilir hibritler için BYD öncülüğünde çıkartılan kararname ile vergi avantajıyla satılması planlanan pek çok otomobil, yeni kararnameyle 7 coğrafi bölge 20 servis kuralına takıldı. MG, SWM gi­bi markaların şarjlı hibritlerini fiyatladıkları, sipariş aldıkları ve çokça da umutlandıkları bir dönemde devlet adeta “yatırım yoksa sa­tış yok” diyerek markaların önündeki masa­yı kaldırdı.

Şu anda masada tek başına oturan marka, BYD olarak gözüküyor. Diğer marka­ların servis ağı ve 7 bölge kuralına uyup oto­mobil satabilmeleri için önlerinde 30 gün var. Özellikle MG BYD’den bile önce şarjlı hibri­tini planlayıp, iletişimini yapıp satmaya ha­zırlanıyordu. Şimdi markaların yeni oyun planı nedir bunu göreceğiz. Ön satışa açılan MG’nin turbo hibrit modeli HS’nin de satılıp satılamayacağını göreceğiz. Ne diyelim Tür­kiye’de yönetici olmak zor zanaat. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
 Şarjlı hibrit dönemi 02 Eylül 2024
Elektrikli alan vazgeçmiyor 19 Ağustos 2024
Kaza istasyonları 05 Ağustos 2024
Solu bırakın 29 Temmuz 2024