Elektrik dağıtımında özelleştirme kime ne getirecek ?
Elektrik dağıtımında özelleştirme kime ne getirecek? Devlete, üreticiye, tüketiciye, bu işi üstlenen hizmet şirketlerine ne getirecek ? Diğerlerine ne getireceği tartışılabilir ama, görülen o ki, devlete iyi para getirecek … Hükümet 2010 yılında özelleştirme geliri olarak 10 milyar TL'lik bir hedef koymuş idi. Sadece elektrik dağıtımı özelleştirmeleri ile hedefe ulaşılması garantilenmiş durumda.
Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi, her nedense bazı özel sektör kuruluşlarının örneğin TÜSİAD'ın uzun süredir sık sık gündeme getirdiği, ihalelerin gecikmesinden yakındığı bir konu idi.
Özel sektör kuruluşları, özellikle sanayiciler acaba dağıtımın özelleştirilmesini neden istiyorlardı ?
Acaba dağıtımın özelleştirilmesi, elektrikte dağıtımın kalitesini yükseltecek, dağıtım fiyatlarını düşürecek mi? Bunun için mi özel sektör kuruluşları bu konuya önem veriyordu? Yoksa dağıtım ihaleleri, özelleştirmede elde kalan son varlık paketi olduğu için mi tartışmalarda sık sık gündeme getiriliyordu?
Bir başka açıklığa kavuşmamış nokta, üretimde devletin ağırlığı devam ederken dağıtımın giderek tamamının özelleştirlmesinin uygulamada sorun çıkarıp çıkarmayacağıdır.
Önceki gün yapılan ihaleler ile elektrik dağıtımının yüzde 75'i özelleştirilmiş olmaktadır.
İhalelere iştirak eden sermaye gruplarının fazlalığı ve ihalede ortaya çıkan fiyatlar bu işin bazıları için nasıl önem taşıdığına işaret etmektedir.
Örneğin ülkenin 3 büyük medya grubunun büyük ortakları , Ciner, Çalık ve Karamahmet'in şirketleri, Sabancı'nın Enerjisa'sı ihalelere iştirak etti.
Yüksek fiyatlar , ciddi yarışmalar sonunda oluştu. Boğaziçi elektrik dağıtım ihalesini kazanan grubun vereceği 2.990 milyon dolar ,Erdemir için ödenen 2.770 milyon doların üzerinde bir bedeldir.
Yavuz Semerci abone başına ödenen bedelleri hesapladı. Yavuz Semerci diyor ki, önceki ihalelerde abone başı özelleştirme bedeli 300-400 dolar idi.
Bu son ihalelerde İzmir-Gediz için abone başına 818 dolar, Boğaziçi elektrik için 756 ödeme yapıldı.
Tabii ki dağıtım işini üstlenenler bu işe para kazanmak için giriyorlar. Elektrik dağıtımı özel sektör için yeni bir uğraşı konusu. İhale bedelinden sonra , ihale bedelini ödemek için alınacak kredinin faizi var, işletme giderleri var, yatırım gereği var. Bunları tabii olarak elektriği kullanan sanayici ve hane halkı ödeyecek.
Türkiye'de sanayici de, hane halkı da elektrik enerjisinin pahalı olduğundan yakınıyor. Önümüzdeki dönemde dağıtımın özelleştirilmesinin elektrik fiyatları üzerine ek bir yük getirip getirmeyeceğini göreceğiz.
Elektrik dağıtımının özelleştirme gelirleri bütçe açığının kapatılmasına yardım edecektir. Dağıtım özelleştirmesi geride kalan önemli özelleştirme kalemlerinden biri idi… Bundan sonra hükümet bakalım hangi işletmelerin özelleştirmesini veya hangi kamu varlıklarının satışını gündeme getirecek?