EL-DER, enerjide insan kaynağına yatırım yapacak

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

 

Elektrik Dağıtıcıları Derneği'nin (EL-DER) Nihat Özdemir Başkanlığı'ndaki yeni yönetimi, bir grup gazeteciyle İstanbul'da bir araya geldi. Nihat Özdemir, EL-DER'in elektrik dağıtım sektörünü yüzde 100 temsil eden bir dernek olduğunun altını çizdi. Özdemir hem dernek hem üyelerin çalışmalarına ilişkin bilgiler aktardı.

Geçtiğimiz yılın son günlerinde özelleştirme ihalesi yapılan Boğaziçi (BEDAŞ), Akdeniz ve Gediz elektrik dağıtım bölgeleri Mayıs sonlarında, ihaleleri Şubat’ta yapılan AYEDAŞ, Vangölü, Dicle ve Toroslar dağıtım bölgeleri 1 Ağustos itibariyle devralınacak.

Daha önce devri tamamlanan 13 elektrik dağıtım bölgesindeki şirketler 2011-2012 döneminde 2 milyar liralık yatırım yaptı. EL-DER üyesi şirketler, yaptıkları bu yatırımları gelecek 10 yıl içerisinde tarifeler üzerinden geri alabilecek.

Yatırımların bir bölümü şebekelerin yenilenmesi ve yeraltına alınması, bir bölümü de yeni hatlar çekilmesi için yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye'deki elektrik kayıp-kaçak oranları hızla aşağıya çekildi. Bugün, Vangölü ve Dicle bölgeleri hariç, Türkiye'de elektrikteki kayıp-kaçak oranı yüzde 10'un altına çekilerek Avrupa ortalamalarına getirildi. 2010 yılı sonunda yüzde 17 olan genel kayıp kaçak oranı ise 2012 sonu itibariyle 4 puan düşürülerek yüzde 13'e indirildi.

Kayıp kaçaktaki bu azalmayla Türkiye 10 milyar kWh'lık elektrik kazancı sağladı. Bu sayede zaten çok yüksek olan tüketim artışının daha da yükselmesinin önüne geçildi. Bunun TL olarak karşılığı ise yaklaşık 2 milyar lira.

Önümüzdeki dönemde, EL-DER üyesi dağıtım şirketleri yılda yaklaşık 1.2 milyar liralık yatırım yapacak.

EL-DER Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin hem enerjide hem de ithalatta 2023 yılı hedefleri bulunduğunu hatırlatarak "500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak belki zor ama 2023 yılında 500 milyar kWh'lık elektrik tüketimi hedefleniyor ve bu gerçekleşecektir" dedi.

2023 yılı ve sonrasında Türkiye'nin toplam elektrik üretiminde kaynaklar bazında nasıl bir dağılım öngördüğünü de açıklayan Nihat Özdemir şöyle dedi: "Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri devreye girerse, yüzde 25'i oradan gelir. Yüzde 25'i rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklardan sağlanacaktır. Doğalgazın payı da yüzde 25'e geriler, kalan yüzde 25'lik kısım ise kömürden üretilir."

EL-DER’in ve üye şirketlerin gündemindeki bir diğer konu ise sektörün yetişmiş insan kaynağı sorunu. Özel sektöre devredilmiş dağıtım bölgelerinde çalışan personelin yüzde 80-85'i kamudan, yani TEDAŞ'tan devralınmış çalışanlardan oluşuyor. Özdemir "Önümüzdeki dönemde mesleki eğitimlere ağırlık vermek istiyoruz. Yöneticisinden mühendisine, en üst düzeydekinden en alttaki personele kadar tüm çalışanların bu sürece dahil edilmesi gerekiyor" dedi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar