Eksper ile futbol hakemi aynı dertten muzdarip !
Sizlerden onlarca elektronik posta aldım. Sigorta eksperleri "hep acente, sigorta şirketi yazıyorsunuz, bizimle ilgili neden bir şey yazmıyorsunuz" deniyor maillerde. Sigorta eksperleri sektörde gerçekten en zor görevi üstlenen kişilerdir. Öncelikle sigorta eksperlerinin bağımsız ve tarafsız olduğunun altını çizmek gerekir. Sigorta şirketlerinin "eksper dublörü" kişileri olay yerine gönderdiklerini, ya da sigorta şirketlerinin kendi menfaatlerini koruyan sigorta eksperlerine daha çok iş verdiklerini duysak da bunların azınlıkta olduğunun altını çizmekte fayda var.
Sigorta tüketicisi poliçe hazırlandığında karşısında sigorta acentesini, hasar olduğunda da karşısında sigorta eksperini görüyor. Sigorta eksperinin işi zordur. Gerçeğini söylemek gerekirse tam bir hakemdir. Futbol hakemlerinin yaşadığı zorluklarla birebir aynı zorlukları yaşar. Büyük kulüp başkanları nasıl hakemler üzerinde çeşitli vesilelerle baskı kurmaya çalışıyorlarsa da, sigorta eksperlerinin de üzerinde otokontrol ile bir baskı da mevcuttur. Buna kimse itiraz etmemeli. Her ne karar verirse versin taraflardan biri mutlu olmayacak. Sigorta eksperleri, hakemler gibi maçı berabere bitirme şansıda yok!
Dedektif eksperler
Sigortalı, gelen eksperi öncelikle sigorta şirketinin bir görevlisi olarak algılıyor. Bunun böyle olmadığını yukarıda belirttim. Sigorta şirketleri her üç sigortalıdan birinin kendisinden haksız kazanç sağladığını bildiği için eksperlere otokontrolü aslında bunun için yaptırıyor da denebilir. Ekspere ekspertizde "işin içinde sahtekarlık var mı, yok mu iyice araştırın" talimatı, dediğim gibi dolaylı bir otokontrol aslında. Burada dürüst sigortalı da mağdur oluyor ne yazık ki. O kadar büyük sigorta dolandırıcılığı hikayeleri duyuyorum ki bir anlatsam, yazı dizisi yapmam gerekir. Ve bunları bir dedektif gibi çalışan sigorta eksperleri açığa çıkarabiliyor. Dolandırıcılığı görüp de bunu ispat edemeyen sigorta şirketleri de parayı ne yazık ki kuzu kuzu ödüyor.
Sigorta eksperleri aslında bu işin piri olmuşlar. Bir otomobil kazasıysa, bunun ne şekilde olduğunu otomobile bir bakışta anlayabiliyor. Ya da eve bir hırsız girmişse bunun ne şekilde olabileceğini bir bakışta anlayabiliyorlar. Mesela, cam kırarak eve girilen bir hırsızlık hikayesinde cam kırıklarının hiç evin içine düşmemiş olması bir sahtekarlık göstergesi olabiliyor. Eksperlerin uzmanlaşması ve sadece belirli konularda ekspertiz yapması doğru olanı. Hırsızlığa başka, oto hasarlarına başka, yangına başka hatta uçak-tren kazalarına başka eksperin bakması gerekiyor.
Zor şartlarda hizmet
Eksperler zor şartlarda hizmet veriyor. Sel felaketi sırasında, kaç gece uykusuz, çamurların içerisinde ekspertiz yapıldığını biliyorum. Sigortalılara hasar ödemesinin gecikmesi durumunda eksperden raporun geç geldiği mazereti sunulur genelde. Günde 8-10 ekspertize giden bir eksperin bir de bunları raporladığını düşünürsek işin zorluğu ortada. Ama "eksper gelmedi, eksper raporunu tamamlamadı" şikayetlerini hep duyarız. Hakemlerin Futbol Kulüpleri ile MHK arasında kaldığı gibi Sigorta eksperleri sigorta şirketleri ile tüketici arasında kalıyor çoğu zaman.
Sigortalı eksperini kendi tayin edecek
Hazine'de bu işi bir güven esasına oturtmak için, tüketicinin kendi eksperini tayin etmesine yönelik bir uygulamayı hayata geçirmeye çalışıyor. Sistem şöyle işleyecek ; Hasar sonrasında sigorta şirketi tarafından bir eksper tayin edilecek, hazırlanan rapor sigortalıyı tatmin etmezse, otomatik sistemden rastgele bir eksper tayin edilebilecek. Yani bir nevi "sıradaki gelsin" olacak. O zaman belki eksperlerin arasında da iş alma açısından bir eşitlik de sağlanmış olacak. Bu konuda ki çalışmanın hangi aşamada olduğunu bilmiyorum ama yakın bir zamanda hayata geçecektir sanırım.