Eksper atama sistemi sil baştan

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

 

 

1.5 sene önce yürürlüğe giren eksper tayinindeki yeni düzenlemeler Yargıtay'dan geri döndü. 14.02.2011 tarihli 2011/5 sayılı Genelge ile, HATMER tarafından "Eksper atama ve Takip Sistemi" devreye sokulmuştu. Genelge özetle şöyleydi,
- "Sigortalı istediğinde HATMER'e başvurarak eksper tayin edilmesini isteyebilir"
- "Sigorta poliçesinde eksper ataması istendiğinde ücretin kimin tarafından karşılanacağı belirtilmeli, belirtilmiyorsa sigorta şirketi öder"
- "Atamalar usule uygun uzman eksperlerden seçilerek tesadüfi yapılır"
- "Eksper işi 2 saat içerisinde kabul edip etmediğini belirtir"
- "Sigorta şirketi, sistemden atanan eksperi beğenip beğenmediğini 1 iş günü içerisinde -sisteme bildirir"
- "Sigorta şirketi de eksper atama hakkını kullanıp eksper gönderebilir"
- "Eksperler mutabık kaldıklarında rapor hazırlanıp onarım başlayabilir"
- "İki eksper arasında ihtilaf olduğunda 3'üncü eksper sistemden istenebilir"
- "3'üncü eksperin ücreti de rehber tarifeden ödenir, taraflara bölüştürülür"

Bu düzenlemeye Sigorta Eksperleri'nden itiraz geldiği kadar mutlu olanlar da vardı. Sonunda bir Sigorta Eksperi yürütmenin durdurulması için Yargıtay'da dava açtı. Yargıtay'da bu uygulamayı tehlikeli bularak "Yürütmeyi durdurma" kararını vermiş. İş temyize gidecek sonuç için bir süre daha beklenilecek sanırım. Bu düzenlemeler yürürlükteyken bu hakkını kullanan sadece 280 kişi olmuş. Yaklaşık 500 günde her gün yüzlerce binlerce hasar dosyasına eksper tayin edilirken 280 kişi kendi eksperini istemesi tabii ki çok az.

"Baraj Diyarbakır'da neden 45 ?"

"Hazine böyle bir düzenlemeyi neden gerek gördü ?" sorusuna gelince... En önemli yaklaşım olarak "yeni istihdam" söylenebilir. İkincisi ise eksperler eşit iş paylaşımını sağlamak. 1500'ün üzerinde sigorta eksperi var. Hazine, sınav ile eksper sayısını artırmayı hedefliyor. Sigorta Eksperi olunması konusunda da çok eleştiriler var. Özellikle eksper sınavlarının yanlış yapıldığı , soruların anlamsız olduğuna dem vuranlar çoğunlukta. Sınavlarda Selçuklular Dönemi ile ilgili sorular, Milyoner filmi ile ilgili soruların olduğunu iddia edenler var eksperler arasında. Sınavlar ile ilgili bir diğer konu ise "Sınav barajları"  İstanbul'da 70 olan baraj, Trabzon'da niye 60, Diyarbakır'da neden 45 ? Çok iyi niyetli bir yaklaşım ile o bölgelerden eksper olunsun istenmiş büyük bir ihtimalle ama İstanbul'dan gidip Diyarbakır'da sınava girip, barajı geçip İstanbul'da iş yapan eksperlerin olduğu konuşuluyor.

"Doktorlara bıçak parası neden veriliyorsa...."

Eksperlik, bilgi ve tecrübenin birikimidir. Tabii ki yeni eksperler sisteme girecek, ama bu arkadaşlar bilgi ve tecrübelerini artırarak daha çok iş alacaklar ve çok kazanacaklar. Bu nedenle "sıradaki eksper" işi tutmadı ne yazık ki. Hem tüketicinin hem de sigorta şirketlerinin iyi bir eksper ile çalışmak istemesi çok normal. Bir eksper arkadaşım "o zaman hastaneye gidildiğinde en iyi doktor neden aranıyor, neden hocalara bıçak parası veriliyor, neden sıradaki doktor gelsin denmiyor ?" diye sordu. "1500 eksperden 300 tanesi bu işin kaymağını yiyor " demek pek doğru değil. Diğer 1200 eksper de çalışacaklar, deneyim sahibi olacaklar ve sistem büyüdükçe o 300, o 500 eksperin arasında yer açabilecekler kendilerine. Deneyim kazanmak için ise belki o 300 eksperin yanında çalışılması gerekiyorsa çalışacaklar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar