Ekonomiye 15 milyar dolar kazandıran arılara ”özel kuvvet”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Albert Einstein, “Arılar ölürse insanlığın 4 yıl ömrü kalır” demişti. Arılar olmazsa, tozlanma ve döllenme olmaz. Bunun sonucunda, bitki ve meyveler yetişmez. Buna bağlı olarak hayvanlar ve en sonunda da insanlar olmaz. 

İlk olarak ABD’de görülmeye başlayan arı ölümleri, bugün dünyanın pek çok ülkesinde endişe yaratıyor. Arılar, bal üretiminin yanı sıra, çiçeklerdeki döllenmeyi sağlayarak meyve ve sebze oluşumunda verimi yüzde 75 oranında artırıyorlar. 

Arı ölümlerinin yeniden gündeme geldiği ABD’de, Başkan Barack Obama, arıları kurtarmak için Özel Görev Kuvveti oluşturdu. Tarım Bakanı Tom Vilsack ve Çevre Koruma Ajansı Yöneticisi Gina McCarthy eşbaşkanlığında hareket edecek olan özel kuvvet, arı kayıplarının nedenlerini araştıracak ve arıların sağlık durumlarının iyileşmesi için strateji geliştirecek. 

Geçtiğimiz on sene içinde ise, ABD genelinde çok sayıda polen üreticisi ölümü gerçekleşti. Bunların arasında bal arıları, kuşlar, yarasalar ve kelebekler var. Obama’nın bu durumu son derece ciddiye almasının nedenlerinden birisi de, ABD’de bal arılarının polinasyonunun, tarım mahsullerine her yıl 15 milyar doların üzerinde değer kazandırıyor olması. 

Beyaz Saray’a göre sorun çok ciddi bir boyuta ulaşmış durumda; çünkü sorunun üç önemli boyutu var. Bunlardan birincisi, gıda sistemlerinin sürdürülebilirliğinin risk altına girebilecek olması. İkincisi, tarım sektörüne yönelik ekonomik olumsuzluk. Üçüncüsü ise, çevrenin bu durumdan olumsuz etkilenmesi. 

2006 yılından bu yana, bal arısı sayısı tüm dünyada gerilemiş durumda. Reuters’ın ABD Tarım Bakanlığı’ndan aldığı verilere göre, 2013-2014 kış sezonunda, yönetim altında olan arı kolonilerinin yüzde 23’ü kaybedildi. 

180 günleri var 

Obama tarafından belirlenen özel görev kuvveti, 180 gün içinde arıların korunması ve arı ölümlerinin engellenmesi için ulusal bir strateji belirleyecek. Planın bir parçası olarak, tarım ilaçlarının polen üreticileri üzerindeki etkisi kontrol edilecek. Uzmanlar, arı ölümlerinin en büyük nedeni olarak tarım ilaçlarını gösteriyorlar. Özellikle neonikotinoid böcek öldürücüler arıların ölümündeki en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bu sistemik kimyasallar, böceklerin merkezi sinir sistemini bozup, felce ve ölüme neden oluyorlar. Her ne kadar Obama’nın arıları korumayı hedefl eyen stratejisi hükümet genelinden destek alsa da, çevreciler bu girişimin yetersiz olduğunu düşünüyorlar. Friends of the Earth ağı başkanı Erich Pica’ya göre, Obama’nın neonikotinoidleri tamamen yasaklaması gerekiyor. 

Bu arada Avrupalı bilim insanlarına göre, arı ölümlerinin nedeni baz istasyonlarının yaydığı sinyaller. Bu sinyaller yanılttığı için arılar yuvalarına dönemiyorlar. Bu da toplu ölümlere neden oluyor. Araştırmacılar, toplu arı ölümlerinde iklim değişikliği ve virüslerin de etkili olduğunu söylüyorlar. 

Einstein’ın dediği gibi, gerçekten dört yılımız mı kaldı bilemeyiz, ama küresel ısınma, bitki çeşitlerinde azalma ve tarım ilaçlarının yaygın bir şekilde kullanımı ile mücadele edilmedikçe, geleceğin çok umut verici olduğunu söylemek zor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar