Ekonominin açmazları
Çarşamba günü açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) ve sonrasında açıklanan yeni vergi artışları ile beraber piyasada bir takım soru işaretleri oluştu. Öncelikli olarak ekonominin potansiyelinin üzerinde yüzde 5.5 büyüdüğü yani alım gücünün ve dolayısıyla iç talebin arttığı bir ortamda enflasyonun gelecek sene yüzde 7 düzeyine ve 2020 yılında da yüzde 5 düzeyine inmesini beklemek zor. Hükümetin öncelikli hedefinin büyüme olduğunu düşünerek, bunu sağlamak için enflasyon ve bütçe açığı taraflarında öngörülen iyimser tahminlerden daha ileri bir noktada kalınması muhtemel.
Diğer yandan vergilerin ciddi şekilde artırılması normalde hanehalkı üzerinde harcamaların azaltılması yani büyümeyi aşağı çekecek bir etki yapar. Yapılan açıklamada artırılan vergilerin enflasyon yaratmayacağı gibi bir varsayım da bulunmakta. Hükümetin büyümeci politikası ile TCMB tarafından yürütülen yüksek reel faiz ödeyerek TL cazibesini yukarıda tutma politika blendi önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi. Özellikle mali sektör üzerinde getirilen ek yükümlülükler ile beraber açıklanan değişikliklerin piyasalara ilk etkisi sert satış yönünde oldu, TL varlıklar diğer gelişmekte olan piyasalardan görece negatif ayrıştı. Hafta genelinde de içeride Kuzey Irak referandumu ve ABD’de de vergi reformu kapsamında gelen kar satışları devam etti.
Haftanın sonuna yaklaşırken bir miktar toparlanma çabası gözlemliyoruz. Ancak aralık ayında Fed faiz artırım ihtimalinin ciddi şekilde arttığı bir ortamda global piyasalarda da risk iştahı nispeten düşük seyredecektir. ABD’de Başkan Trump tarafından planlanan vergi reformu yürütmeden mevcut şekliyle geçtiği takdirde şirketlerin ABD’ye sermaye akışının hızlanması bizim gibi dışarıdan fon akımına mutlak ihtiyaç duyan ülkeler için potansiyel negatif bir gelişme. Dolayısıyla yılın son çeyreğine girerken portföylerde ağırlıklı olarak TL yatırımlara ağırlık verilmeye devam edilmeli ancak hedge amaçlı mevcut döviz pozisyonları da korunmalı görüşündeyiz.