Ekonomimiz yavaşlarken yabancı portföyü büyüyor
Arkadaşımız Naki Bakır'ın haberi ekonomimiz yavaşlarken yabancıların İMKB, DİSB ve Banka Mevduatı alanlarındaki portfölylerinin büyüdüğünü ortaya koyuyor. Borsamızda Amerikalıların paylarının toplam içersinde yüzde 20.8 ile ilk sırada yer aldıklarını İngilizlerin payının da yüzde 13.9 seviyesinde olduğunu, bu nedenle "Sıcak para" alanında yer alan bu yatırımcıların kurumsal yatırımcılar ve emeklilik fonları ağırlığı taşıması açısından olumluluk taşıdığı belirtiliyor.
Arkadaşımız Naki Bakır'ın kamu kurumlarının verilerine dayanarak yaptığı çalışma, yabancıların İMKB, DİBS, Eurobond ve mevduatları toplamı 24 Ağustos 2012 tarihi itibariyle 129 milyar 163 milyon dolar ile en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Ekonomide son dönemde yurt içinde hızlı soğuma tartışmaları yapılırken, özellikle son aylarda yabancı devlet iç borç kağıtları, borsa ve mevduatta portföylerini büyütmeye devam ettiklerini görüyoruz.
Ak Parti iktidarının başlangıç döneminde 2002 tarihinde yabancıların Borsa, DİBS, Eurobond ve mevduat olarak 9 milyar 182 milyon dolar olan portföy büyüklükleri, bu yılın 24 Ağustosu'nda 2002 toplamının 14.3 katıyla 129 milyar 163 milyon dolara yükselmiş durumda.
Bu 129 milyar 163 milyon dolarlık portföyün 63 milyar 600 milyon dolarlık yüzde 49.1'lik bölümü İMKB'de hisse senetlerinde bulunuyor. Bu da borsadaki yabancı payının yüzde 63.6'ya ulaştığını gösteriyor.
İMKB 'deki yatırımları yabancı ve yerli açısından ele aldığımızda ortaya çıkan durum ise şöyle;
-En büyük on yabancı yatırımcının yer aldığı Amerikalı, İngiliz, Lüksemburglu, Norveçli , Hollandalı, Fransız, İrlandalı, Yunanlı, Belçikalı ve Singapurluların 2 bin 344 yatırımcısının İMKB içersindeki payları yüzde 49.6 seviyesinde. Diğer yabancı ülkelerin 5 bin 529 yatırımcısının payı ise yüzde 14. Buna karşılık 1 milyon 82 bin yerli yatırımcının İMKB içersindeki toplam payları ise yüzde 36.4 seviyesinde kalıyor.
-En büyük 10 yabancı ülke arasında ise büyüklükleriyle iki ülke Amerika ve İngiltere ayrışıyor. Amerikalı yatırımcılar İMKB'de yüzde 20.8 paya sahipken, İngilizlerin payı da yüzde 13.6. İlk onda yer alan diğer yabancılar 8 ülkenin payı ise yüzde 14.9'da kalıyor. Bu da borsamızda Amerikan ve İngiliz yatırımcıların ağırlığını net olarak ortaya koyuyor.
Yabancıların Eurobond portföyleri 2011 yılında 2002 yılının üçte birine 406 milyon dolar seviyesine indikten sonra, bu yıl içersinde inişli çıkışlı bir seyir izleyip 3 Ağustos tarihinde yine 406 milyon dolar seviyesinde kalıyor. Eurobond alanında önemli bir yabancı yatırımı gelişmesi olmuyor.
Yabancıların borsadan sonra en büyük ilgi gösterdikleri yatırım aracı DİBS'ler . Yılbaşından 24 Ağustos'a kadar yabancıların bu almandaki portföyleri yüzde 36.4 büyüyerek 12 milyar 998 milyon dolara ulaşmış durumda.
Aynı şekilde yabancıların banka mevduatlarında da aynı dönemde yüzde 26.4 oranında artış olmuş ve yabancı mevduatı 16 milyar 709 milyon dolar seviyesini yakalamış durumda.
Yabancı portföyünde DİBS ve mevduat kalemlerinde Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden İMKB'den daha yüksek payları olduğu hesaplanıyor.
"Sıcak para" olarak değerlendirilen bu yatırım araçlarında yabancı portföyünün yapısının Amerikan ağırlıklı olmasının, süreklilik taşıdığı bu nedenle önemli sorun taşımadığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Amerikalı ve İngilizlerin kurumsal yatırımcılar ve emeklilik fonları olduğunu belirten uzmanlar, kendi yatırım alanlarını çeşitlendirirken, iyi getiri sağlayacaklarına inandıkları gelişmekte olan ülke yatırım araçlarına portföylerinde yer verirken, Türkiye'de de yer aldıklarını söylüyorlar.