Ekonomik Güven Endeksi şubatta yüzde 6.8 arttı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ekonomik Güven Endeksi şubat ayında, bir önceki aya göre %6.8 oranında yükseldi. Güven endeksinin yükselmesi, ekonominin geleceğinde iyileşme bekleyişi demektir.

Ekonomide “güven”in azalması veya yükselmesi yatırımı da, üretimi de, tüketimi de etkiler. Güven arttıkça insanlar daha çok yatırım, üretim, tüketim yapar. Ekonomi canlanır, büyür. İstihdam ve gelir artar.

Tüketici ve üreticilerin ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeleri, beklentileri ve eğilimleri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından izleniyor. Değişimlere dayalı olarak aylık Ekonomik Güven Endeksi hazırlanıyor.

Ekonomik Güven Endeksi 5 farklı endeksin birleştirilmesiyle oluşuyor. Bu 5 farklı endeks:
1)Tüketici, 2) Reel kesim (imalat sanayi), 3) Perakende ticaret, 4) Hizmet sektörü, 5) İnşaat kesimi güven endeksleri.

Ekonomik güven endekslerinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

Ekonomik Güven Endeksi şubat ayında yükseldi ama 85.7’den 91.5’a yükseldi.

Henüz 100’ün altında.

Perakende ticaret sektöründe güven artışı %2.1 oranında.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri arttı. Perakende ticarette stokların eridiği görülüyor.

Hizmet sektöründe güven artışı %6.1’e ulaştı.

İnşaat sektöründe güven artışı %2.1 oranında.

İmalat sanayinde, perakende ticarette, hizmet sektörlerinde ve inşaatta güven endeksi yükseldi ama, tüketici kesimde güven kaybı sürüyor.

Tüketici güveni henüz düzelemedi.

Tüketici güven endeksi şubat ayında % 1.8 geriledi, 65.7 oldu.

Tasarruf etme beklentisi endeksinde % 5.9 oranında azalma var.

Şubat ayında tüketimi teşvik etmeye dönük çok sayıda tedbir uygulamaya konuldu. Küçük ölçüde de olsa harcanabilir geliri artırıcı kararlar alındı. KDV ve ÖTV indirimleriyle belli sektörlerde talep yaratılmaya çalışıldı. Buna karşı tüketici güveninin düzelmemiş olması ilgi çekiyor.

İmalat sanayinde, ticarette, inşaatta, hizmetlerde güven artışı, yılın kalan aylarında ekonomide canlanmanın başlayacağını işaret ediyor.

Unutmayalım. Güven endeksleri yükseliyor ama gene de 100.0’ün altında.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018