Ekonomide mutlak önceliğimiz, yüksek katma değerli üretim olmalı…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

2019 yılında 50. yılını kutlayacak olan Türkiye’nin ilk sivil toplum örgütlerinden Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) Plastik ve Kimya sektörünün duayen isimlerden oluşan Danışma Kurulu, Türkiye’nin en büyük sanayi fuarlarından biri olan “İstanbul Plast Eurasia “ sırasında 06 Aralık Perşembe günü Tüyap Palas’ta toplandı.

Sektörü yakından izleyen DÜNYA gazetesi yazarı ve PAOSB Yönetim Kurulu Üyesi kimliğimle katıldığım Danışma Kurulu toplantısına, İstanbul Sanayi Odası Başkanı (İSO) Erdal Bahçıvan, Başkan Yrd. Adnan Dalgakıran ve İKMİB Başkanı Adil Pelister, Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun (PLASFED) Başkanı Hüseyin Semerci, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, İSTOÇ Başkanı Nahit Kemalbay, PAGDER-ASLAN Organize Sanayi Bölgesi (PAOSB) Başkanı Fidan Aslan Eroğlu , akademisyenler ve çok sayıda meslek kuruluşlarının temsilcileri katılmışlardı.

Toplantıyı İSO Meclis Üyesi ve PAGDER Danışma Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz yönetti.

İSO başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Başkan Yrd. Adnan Dalgakıran, İKMİB Başkanı Adil Pelister ve PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün’ün açılış konuşmalarından sonra çağrılı konuşmacı gazeteci, televizyoncu ve ekonomist Aslı Şafak “aynı şeyleri tartışarak farklı sonuçlar elde etmeyi beklemek mümkün değil” dedi.

Söylem ve tartışma konularımızın değişmesi gerektiğine vurgu yapan Şafak, içeride denizin bittiğini, ihracat için hiç olmadığı kadar yurtdışını hedeflemek gerektiğini ifade etti.

Aslı Şafak: “İşadamlarına yurtdışına gidin diyorum” söylemi konuşmasının ilgi çeken cümlelerinden biriydi.

Erdal Bahçıvan ve Selçuk Gülsün’ün konuşmalarından bir özeti sizlere aktarmak istiyorum.
“Önceliğimiz artık sanayide üretim, üretimde ise yüksek katma değerli üretim olmalı finansman kaynaklarımızı bu yönde kullanmalıyız” sözleriyle konuşmasına başlayan Erdal bey, finansal bir daralma içinde olduklarını, bu finans darlığı ile süreci yönetmenin kolay olmadığını belirterek bir yandan sanayi üretimini artırmaya çalışırken öte yandan kaynak sorununu çözmemenin mümkün olmadığını vurguladı.

“Sanayi ciddi bir finansman daralması ile karşı karşıya”

Türkiye reel sektörü, Türkiye sanayi sektörü arzu ettiği ve hak ettiği, vücudun gereksinimi olan kanı şu anda bünyeye sokamıyor” diyen Bahçıvan, kanın hem bulunamadığını hem de çok pahalı olduğunu ifade etti.

2019’un zor bir yıl olacağını kabul etmeleri gerektiğine işaret eden Bahçıvan, umutsuz olmadıklarını ve üretim aşkı ile el ele verdikleri sürece bunun karşılığını alacaklarını belirtti.

Bir diğer konuşmacı PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, sunumunda “iyi tasarlanmış, monomerden polimere izlenen yolda ihtiyaçların belirlendiği, geleceği gözeten planlı petrokimya tesislerinin hayata geçirilmesi kıymetli ve önemli” dedi.

Gülsün, süper teşviklerden yararlanan yeni petrokimya yatırımcılarına kapılarının açık olduğunu, yatırımlara yön verebilecek pazar bilgisi konusunda PAGDER’le temas halinde olmaya devam etmelerini tavsiye etti.

Aralarında benim de bulunduğum yaklaşık 80 katılımcı, aralıksız 6 saatlik zaman diliminde sektöre ve güncel ekonomiye ilişkin görüşlerini dile getirdiler.

Sektör sorunlarının ele alındığı toplantının ana gündemine “Finansmana erişimde yaşanan sorunlar finansmanın maliyetinin yüksekliği, artan enerji maliyetleri ile kalifiye personel sorunu” oturdu.

Söz alanlar, 2019 yılında, finansman rekor düzeyde artan elektrik maliyetlerinin ve nitelikli eleman sorunun ana gündemlerini oluşturacağını ifade ettiler.

Sektörün sorunları sanayinin genel sorunları ile özdeşlik gösteriyor..

Sonucu özetlemem gerekirse;

PAGDER Danışma Kurulu toplantısında;

1. Yüzde 70’ten fazla artan elektrik maliyetleri, buna mukabil işletmelerde enerji verimliliği ve tasarrufunun arttırılması gereği,
2. Nitelik eleman yetiştirme problemi ve buna bağlı olarak nitelikli eğitim eksikliği,
3. Finansman maliyetlerinin yüksekliği,
4. Ceyhan’daki petrokimya yatırımlarının Türkiye kimya sanayinin önündeki son şans olduğu,
5. Rekabet gücümüzü baltalayan hammaddede gözetim, anti-damping ve vergi uygulamaları,
6. Yeterli ölçek büyüklüğüne erişemememiz, proses verimliliğinin yetersizliği, arz-talep dengesini gözetmeyen bilinçsiz yatırımlar,
öne çıkan sorunlar olarak dile getirildi.

Kişisel görüşüm de karamsarlığa gerek yok ama, ekonomide mutlak önceliğimiz, yüksek katma değerli üretim olmalı…

Bu mükemmel toplantıyı düzenleyen PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün ve yönetim kurulunu, toplantıyı yöneten Ömer Karadeniz'i ve de emeği geçenleri kutluyorum.

Toplantı sonrası gezme olanağını bulduğum Türkiye’nin en büyük sanayi fuarlarından biri olan “İstanbul Plast Eurasia” gerçekten tam anlatımıyla harikaydı…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar