Ekonomi yavaşlasa da çalışan sayısı artıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Sadece Türkiye’nin değil, her ülkenin temel sorunu işsizlik sorunu. Özellikle küresel kriz, yeni iş imkanlarının yaratılmasını güçleştirdi. Çok ülkede çalışanların sayısında azalma var.

Bizim çok ilginç bir durumumuz var. Nüfusumuz her yıl 1 milyona yakın artıyor. Her yıl 700-800 bin kadın ve erkek, iş bulduğunda çalışmaya hazır duruma geliyor.

Açık anlatımıyla Türk ekonomisi her yıl 700-800 bin kişiye yeni iş imkanı yaratamaz ise, işsiz sayısı artıyor. İşsizlik oranı artıyor.

Ne var ki, Türk ekonomisi iş yaratma gücüne sahip bir ekonomi. Ekonominin yavaşlamasına rağmen iş yaratabiliyor.

Nisandan mayısa bir ayda çalışan sayısı 434 bin arttı. 2014 Mayıs’ından bu mayısa 12 ayda çalışan sayısında artış 534 bin oldu.

Bu çok olumlu bir gelişmedir.

Son bir ayda çalışmaya hazır nüfus 402 bin arttı. Bir ayda çalışmaya hazır nüfus artışından çok kadın ve erkeğe 434 bin kişiye iş imkanı yaratıldı.

Bir ayda yaratılan 434 bin yeni iş imkanının 263 bini tarım sektöründe, 76 bini sanayide, 30 bini inşaatta, 64 bini hizmetler kesiminde yaratılan iş imkanı. Tarım dışı kesimde yaratılan işlerin toplama oranı yüzde 40 dolayında.

Son bir arda ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısında 194 bin artış oldu. 

2014 Mayıs ayından bu yılın Mayıs ayına çalışmaya hazır nüfus sayısındaki artış 772 bin kadın ve erkek.

Bunların 534 binine iş bulundu. Hem de tamamına yakını tarım dışı işlerde çalışma şansını elde etti.

Ama iş arayan 772 bin kadın ve erkeğin 238 bini işsizler ordusuna eklendi.

Bardağın dolu tarafına bakarsak, ekonomideki yavaşlamaya rağmen 1 yılda 581 bin kişiye, yarım milyon kadın ve erkeğe iş imkanının yaratılmasının çok çok önemli bir gelişme olduğunu kabul etmemiz gerekir.

Ne var ki, bir yılda çalışmaya hazır nüfus o kadar artıyor ki, yarım milyon insana iş imkanı yaratılsa da 238 bini işsizler ordusuna ekleniyor.

İşsizlik oranı geçen yıl mayıs ayında yüzde 10.7 iken bu yılın mayıs ayında yüzde 11.4’e yükseldi. Bir ayda çalışmaya hazır nüfustaki hızlı artış nedeniyle, nisan ayına göre de yüksek oranda.

Bir ay önce nisan ayında işsizlik yüzde 9.8 idi.

Görülüyor ki, yeni iş imkanlarının yaratılmasına rağmen, çalışmaya hazır olanlarının sayısının hızla artması nedeniyle işsizlik oranı yüzde 9-10 arasında gezinmeye devam ediyor.

Daha da önemlisi genç işsizlik oranının geçen yıla göre yükselmesi yüzde 15.8’den yüzde 17.0 ye tırmanması.

İşsizliğin ilacı büyümedir. Yatırım ve üretim artışı işsizliğin azalmasına yol açar. Ekonominin yavaşlaması, durgunluk işsizlik sorununun önemini artırır.

Eskiden tarım sektörü iş arayanlara iş imkanı yaratan ana sektördü. Sonra hizmetler sektörü önem kazandı. Kayıt dışı çalışanlar işsizliği azaltıyordu.

Şimdilerde tarım ve hizmetlerden çok sanayi kesimi ve inşaat sektörü iş imkanı yaratır hale geldi.

Kayıt dışı çalışan sayısı azalıyor. Ücret ve yevmiye ile çalışanların sayıları artıyor. Bunlar önemli gelişmelerdir.

tevfik-tablo.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018