Ekonomi gündemden çıkmamalı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

DÜNYA gazetesinin dünkü sayısında, “Şimdi ekonomiye odaklanma zamanıdır” başlığı altında Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanmasının ardından iş çevrelerinin ekonomiye daha fazla ilgi bekledikleri belirtiliyordu. 

Başyazısında ise Osman Arolat “iş dünyasının gündemin ekonomiye dönmesini istediklerini” anlatıyordu. 

Son dönemlerde üst üste yaşanan seçimler nedeniyle, normalin üzerinde gerilen iç politika tartışmalarında ekonomi bütünü ile unutuldu. 

Seçim tartışmalarına katılanlar, “Daha iyi bir ekonomi” arayışından söz edecek yerde, ekonomiyle ilgisi olmayan konularda toplumu geren, ayrıştıran tartışmalar içine girdiler. 

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde politikacının klasik söylemi “İş ve Aş”tır. 

Gelişmiş ülkelerde ise politikacılar “Ekonomiyi canlandırmaktan, istihdamı artırmaktan, halkın refah seviyesini yükseltmekten, büyümeden, kalkınmadan ve gelişmeden” söz ederler. Bizde, daha önceleri “İş ve Aş”tan söz edenler bile iş ve aşı unuttular. “Sen kara-Sen benden kara... Biz iyiyiz-Siz kötüsünüz. Bizden yana olanlar-Bize karşı olanlar” hırçınlığı içinde toplumsal gerginliği devamlı artırıyorlar. 

Seçim öncesi neden olunan yüksek tansiyonu, seçim sonunda da aynı çizgide sürdürmeye dönük bir siyaset ortamı oluştu. 

Ekonomide “Battı-Batacak” bir durum, bir risk yok ama, ekonominin sorunları çok. Ekonominin durumu iyi değil. Ekonominin sağlığı bozuk.Ekonominin sorununu yaygın olarak halk yaşıyor. Özel olarak ekonomide parmağı taşın altında olan iş adamları yaşıyor. 

“Durumunuzu dün ile karşılaştırın... Durumunuzu çevrenizdeki ülkelerde perişan durumda olanlarla karşılaştırın” demek, ucuzcu bir yaklaşım olur. Eyyamcılık olur. Gerçekçi olmaya mecburuz. Bu halkın, ekonominin yükünü omuzlayan bu iş çevrelerinin bekleyişi, daha çok yatırıma, daha çok üretime dayalı bir gelir ve refah artışıdır. 

Politikacı, koltuk kapmaktan, koltuğunu kaybetmemekten başka şey düşünmez, halkın iş ve aş sorunu ile tarımda ve sanayide yatırımcının, üreticinin sorunları ile ilgilenmez ise ekonomi gene de “kör topal” yürür ama, “kör topal” yürür. Doğru dürüst yürüyemez. 

İç politika tartışmalarında iş çevreleri imkan ölçüsünde sessiz kalmayı, yanlış anlamalara yol açmamak için kendi sorunlarını ve ekonomideki sorunları gündeme getirmekten çekinir oldu. Bu çok tehlikeli bir gelişmedir. Çünkü iş adamları kendi durumlarını ve sorunlarını yanlış anlaşılmaktan çekinerek dile getiremez, meslek örgütleri, sektör örgütleri, odalar ve borsalar değerlendirmelerinin siyasi tartışmalara konu olmasından çekinerek ses çıkaramaz ise ekonomide olan bitenden kimsenin haberi olmaz. Dünya ekonomisinde fırtına dinmedi. Doğu sınırlarımızda kanlı çatışmalar sürüyor. Bütün bunlar ekonomimizi etkiliyor.

 Şimdi ekonomiye odaklanma zamanıdır deniliyor da iç politikada önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak oluşumda yeni hükümetin, bakanların ve değişecek bürokratik kadronun daha uzun süre ekonomiye odaklanması güç olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018