Ekonomi canlanıyor ama canlanma istihdama yansımadı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

Dün 2 önemli gösterge  yayınlandı. 2013 yılı Ocak-Mart Bütçe gerçekleşmesi rakamları olumlu. Ekonomide canlanmayı işaret ediyor.
İstihdam rakamları olumsuz. Yayınlanan ocak ayı göstergesi istihdamda sorunların devam ettiğini gösteriyor.
Bütçe tüketimde canlanmayı gösteriyor
Ocak-Mart bütçe gerçekleşme rakamları vergi gelirlerinde önemli artışı, bütçe disiplinine bağlı olarak harcamalarda dikkatli davranıldığını  ortaya koyuyor.
Sonuç, 2012 yılının ilk 3 ayında açık 6.4 milyar TL iken, 2013 yılında 3 aylık açık 897 milyon TL. olmuş.
Dahilde alınan KDV, ÖTV ve İthalde Alınan KDV  kalemlerinin 3 aylık toplamı 42.1  milyar TL. Sonuç olarak 77.3 milyar TL.lık vergi gelirinin yüzde 55 'i büyüklüğünde.
Geçen yıl bu 3 kalemdeki vergi geliri 32.7 milyar TL. idi.
-Geçen yıl ilk 3 ayda dahilde alınan KDV artışı yüzde 9.2 iken, bu yıl yüzde 17.2 oldu.
-Geçen yıl ÖTV artışı ilk 3 ayda yüzde 4.5 iken bu yıl yüzde 29.6 oldu.
-Geçen yıl ithalde alınan  KDV ilk 3 ayda yüzde 5.9 artmıştı. Bu yıl yüzde 36.1 arttı.
Bu oranlar yılın ilk 3 ayında iç talepte önemli bir canlanmayı gösteriyor.
Önemli olan bu canlanmanın iç üretim rakamlarında görülmemesi. Demek ki canlanmayı ithalat besliyor. Bu ise olumsuz bir durum.
Talepteki canlanmayı iç üretim beslemeli ki ekonomi büyüsün, işsizlik azalsın.
İşsizlik sorunu ciddiyetini koruyor.
TÜİK, Ocak ayı istihdam tablosunu yayınladı. TÜİK istihdam rakamlarını yayınlarken "hareketli üçer aylık dönemler" olarak adlandırılan referans dönemini esas alıyor. Açık anlatım ile  Aralık 2012 ve Ocak, Şubat 2013 aylarının kapsandığı zaman diliminde, orta ay  verileri kullanılıyor.
İşsiz sayısı 2013 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 226 bin kişi artarak 2 milyon 890 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0.4 puanlık artış ile yüzde 10.6 oldu.
Tarım dışı işsizlik oranı 0,5 puanlık artış ile yüzde 12.9,'a ve de  15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 2.3 puanlık artış ile yüzde 20.7 'ye yükseldi. 
Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.2 puan, hizmetler sektörünün payı 0.5 puan artarken, tarım sektörünün payı 0.7 puan, sanayi sektörünün payı ise 0.1 puan azaldı.
TÜİK şimdilerde  birçok göstergeyi takvim ve mevsim etkisinden arındırarak yayınlıyor.
İstihdamda mevsim etkisi tarım, inşaat ve hizmet kesimlerinde çok önemli. Sanayide az önemli.
TÜİK'in ocak ayının özelliğine dayalı olarak yaptığı hesaplamalarda  mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında 2013 yılı Ocak döneminde, bir önceki döneme göre 89 bin kişilik artış, işsiz sayısında ise 28 bin kişilik azalış görülüyor.
Açık anlatım ile tablo güzelleşiyor. İstihdam artarken, işsizlik azalıyor görünümü ortaya çıkıyor.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artış ile yüzde 50.9, istihdam oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 46.1, işsizlik oranı ise 0.1 puanlık azalış ile yüzde 9,4 olarak gösteriliyor.
Bu karışık değerlemeler kafayı karıştırıyor ama görülen o ki işsizlik sorunu devam ediyor. Özellikle genç işsizler ve tarım dışı işsizlik konusu  ciddiyetini koruyor.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018