EKOL’den patronsuz şirket adımı ve sosyal sorumluluk projeleri

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

EKOL lojistiğin patronu Ahmet Musul’un “patronsuz şirket” hayali Hollanda’daki şirketi üzerinden hayata geçecek. 2.7 milyarlık şirket 2018 yılına kadar Musul tarafından 7 bin çalışanına devredilecek. Pay sahibi olan çalışanlar bu paylarını hiçbir şekilde devredemeyecekler.

Ahmet Musul uzun süredir üzerinde çalıştığı projede Türkiye’de yasal olarak yüzde 10 seviyesinde olan şirketi çalışanlarına devredebilme hakkını bakanlıktaki girişimleriyle yüzde 50’ye çekmeye çalışıyordu. Ancak yüzde 100’ün devri imkanını Hollanda’daki şirketi üzerinden gerçekleştirebileceğini görünce de o yolu deneme kararı almış.

Arkadaşımız Aysel Yücel’in haberinde Musul, yapıklarını anlatırken, “Dünyada bir ilki yapıyoruz. Profesyonellerin inanmış, motive olmuş şekilde şirketlerini yönetip, bunun belli bir payını da alabilecekler, ama hisselerinin satılamayacak ya da devredilemeyecekler, böylece sonsuza dek yaşayabilecek bir şirket modeli kuracağız” değerlendirmesiyle beklentisini ortaya koyuyor.

Haberde Musul’un çalışanlarına devretme kararındaki EKOL’ün Türkiye’de 750 bin metrekare alanda yer alan tesisleri, yurtdışında 13 ülkede 100 bin metrekare alanda tesisleri olduğu, 750 milyon eroluk 6 Ro-Ro gemisi ve kara taşıma filosu sahibi olduğu bilgisi yer alıyor. Haberde EKOL’ün lojistikçiliği yanında sosyal sorumluluk projelerinin bulunduğu bilgisi de yer alıyor. Bu projeleri 2016 yılından bu yana 14 ülkede, farklı coğrafyalarda 40 gönüllülük projesiyle yürüttükleri bilgisine yer veriliyor. Birleşmiş Milletler Gönüllülük Günü 5 Aralık gününün EKOL Gönüllülük Günü olarak da kutlanmaya başladığı belirtiliyor. Ekol Gönüllüleri projeleri kapsamında mültecilere ve evsizlere yardım, okul çocuklarına kıyafet kitap bağışı, engellilere atölye çalışmaları, fidan dikimi. yetiştirme yurdu ve hastane ziyaretleri, kan–kök hücre bağışı, hayvan barınak ziyaretleri gibi geniş bir yelpazenin yer aldığı belirtiliyor. İnsana olduğu kadar, hayvanlar ve doğayla ilgili gönüllülük projeleri üzerinde de çalışıldığı açıklanıyor.

Musul, şirket çalışmalarını bııraktıktan sonra, evsiz hayvanlar için bir doğal park kurma hayalini gerçekleştirmeyi amaçladığını söylüyor. Bunun için İznik bölgesinde kurmayı planladığı park için belediye ile görüşeceğini, park alanını bu bölgede kurmak istediğini belirtiyor. Musul bu parkta nesli tükenen haycvanlarla ilgili bir bölüm de bulunacağı bilgisini vererek, “Burada bir mama fabrikası da kurabiliriz. Bunu kar amaçlı değil, tamamen hayvanlara verilen gıdaların sağlığından emin olmak için yapmak istiyorum” diye ekliyor.

Musul EKOL’ün yurtdışı yatırımlarının sürdüğünü belirterek, yurt dışındaki 15. Şirketlerini Slovenya’da açacaklarını, Lavrion limanına yatırıma sıcak baktıklarını, Yalova’da büyük bir liman çalışmalarında yasal sürecin bitmesini beklediklerini, 2017’de projeyi hayata geçireceklerini söylüyor.

Aysel Yücel’in bu haberini okuduğumda, uzun süredir olumsuzlukların ağır bastığı gündemimiz içersindeki bu farklı konuda ben de bir şeyler yazmak ve insanlara, hayvanlara ve doğaya yönelik sosyal sorumluluk alanında benzer projeler için, iş dünyamızı yüreklendirmek istedim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar