Eğitimde önemli bir hedef
DEİK Eğitim İş Konseyi Başkanı Mustafa Aydın, YÖK ve ilgili bakanlıklarla bugün sayıları 20 bin olan ülkemizde paralı öğrenim gören öğrenci sayısını 2015 yılına kadar 100 bine çıkartmayı bu alandan elde edilecek geliri 4 milyar dolara yükseltmeyi programlamaya çalıştıklarını açıklıyor. Biz bu projelendirmenin kültürel ve ekonomik ilişkilerimizi artırmamızın önemli olduğu ülkelerle ilişkilendirilmesinin doğru olacağına inanıyorum…
DEİK Eğitim İş Konseyi Başkanı Mustafa Aydın, YÖK ve ilgili bakanlıklarla hazırladıkları ortak bir çalışma ile 2015 yılına kadar yurt dışından 100 bin öğrencinin ülkemizde okumasını amaçladıklarını ve 4 milyar dolarlık bir girdi sağlamayı amaçladıklarını öne sürüyor. Ağırlıklı olarak Çin Pakistan ve Hindistan gibi Asya ve Kuzey Irak, İran gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika ve Balkanlardan okumak için ülkemize öğrenci getirmeyi amaçladıklarını açıklıyor. Aydın, bu yılda dahil Türkiye'de 30 bin yabancı öğrenci olduğunu, bunların 10 binini ücretsiz öğrencilerin oluşturduğunu açıklıyor. 20 bin civarındaki ücretli yabancı öğrenci sayısını, belirledikleri ülkelerden getirdikleri yeni öğrencilerle 5 kat artırarak 100 bine ulaştırmayı amaçladıklarını belirtiyor.
Milli Eğitim Bakanlığının verilerine göre halen Türkiye'de yüzün üzerinde ülkeden 7 bin 456'sı kız, 13 bin 806'sı erkek olmak üzere 21 bin 361 öğrenci bulunuyor.
Yurt dışında 30'u aşkın ülkede yaklaşık 75 bin öğrencimiz öğrenim görüyorlar. Bunların yaklaşık 10 bini lisan üstü eğitim alıyorlar. Türkiye'nin yurt dışında okuyan öğrencilerinin yaklaşık üçte biri KKTC'deki 6 üniversitede okuyorlar. KKTC'deki bu üniversitelerin bir kısmının merkezleri Türkiye'de gösteriliyor. Ancak, KKTC'deki bu üniversitelerde Türkler dışında da yabancı öğrenciler öğrenim görüyor. KKTC 6 üniversitesindeki 40 bini aşkın öğrenciden yılda 300 milyon doların üzerinde gelir elde ediyor.
Türkiyeli öğrencilerin KKTC dışında binli sayılarda yer aldığı ülkeler arasında Azerbaycan, Amerika, Almanya, Bulgaristan ve İngiltere gibi ülkeler yer alıyor. Ayrıca 15 ülkede okuyan Türk öğrenci sayısı da yüzlü rakamların üzerinde. Bunların dışında birçok ülkede de 10'lu rakamlarda Türk öğrenci öğrenim görüyor. Ve Türk öğrencinin bulunduğu ülke sayısı böylece 100'ün üzerine çıkıyor.
Dünyada ülkeleri dışında öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 3 milyon 200 bine bunların yarattığı ekonomik değer 130 milyar dolara ulaşıyor. Bundan en büyük payı 750 bin öğrenci ve yüzde 25 pay ile Amerika alıyor. Onu 500 bin öğrenci ve yüzde 15 payla İngiltere izliyor. Fransa 400 bin, Avusturya 200 bin, Malezya 85 bin yabancı öğrencinin öğrenim gördüğü ülkeler olarak ilk sıralarda yer alıyor.
Türkiye'nin yabancı öğrenci konusunu ele alırken gözetmesi gereken en önemli ilke, hangi ülkelerle ekonomik ilişkilerimizin gelişmesinin öngörülmesi olmalıdır. Bu öngörüye uygun örneğin Çinli, Hintli öğrencilerin ülkemizde öğrenim görmeleri, aynı şekilde Türk öğrencilerin Çin ve Hindistan'da öğrenim görmeleri önemli olacaktır. Çünkü böylece ülkelerimiz arasında ülkelerimizin dilini ve kültürünü bilen gençler, öğrenimleri tamamladıklarında ekonomik ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesini sağlayacaklardır. Doğaldır ki, Batıda gelişmiş ülkelere öğrenci gönderirken, o ülkelerden lisans ve doktora için ülkemizse öğrenci getirebilmekte benzeri bir önem sağlayacaktır.
Bütün bunlar hem ülkemize yabanca öğrenci çekme açısından, hem de yurt dışına öğrenci göndermek açısından yeni ve planlı bir uygulamayı amaçlamamız gerekiyor. Bunun için de gelecek öğrenciler içinde, yurt dışına gidecek öğrenciler için de bu amaca uygun bursların geliştirilmesi gerekecektir.
Türkiye yarının ekonomik ve kültürel ilişkilerine uygun olarak yurt dışına öğrenci gönderme ve yurt dışından ülkemize öğrenci getirme konusunu projelendirmelidir.