Eğitim şart da hangisi?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Geçen sohbetimizde "Eldeki elemanı yetiştirmek" başlığı adı altında işletmede görev yapan tüm personelin ihracat konusunda bilinçlenmesi ve kendi görev alanlarına giren ihracat konularında eğitim almaları gerekliliğini işlemiştik. Sohbetimizin yayınlandığı salı günü sonrasında görüştüğümüz bazı arkadaşlarımızın akıllarında biraz soru işaretleri oluştuğunu gördüğümden, bu hafta bu konuyu biraz daha açmaya çalışalım istiyorum.

İhracat yapmanın olmazsa olmaz unsurunun, ihracata bakacak bir sorumlu tayin etmek olduğunu ve bu sorumlunun da mutlaka ya hedef pazarımızın dilini ya da en azından İngilizce bilmesi gerektiğini tekrarlayarak başlayalım. Küçük işletmelerden bazılarının düşündüğü gibi, mevcut elemanlardan bazılarına yabancı dil dersi aldırarak bu işi yapmamız oldukça zor. Sadece ihracat yapan, konusunda ve bazı pazarlarda uzman olan ve stratejik ortak olarak birlikte çalışmayı düşünebileceğiniz ve güvenebileceğiniz firmalar veya kişiler yoksa içinizden birinin, yani ihracat sorumlusunun, yabancı bir dili iyi bilmenin yanı sıra her aşamada yapılacak işleri bilmesi gerekiyor.

- Pazar Araştırma Teknikleri

- Hedef Pazar Belirleme

- Ürünün İhracata Hazır olup Olmadığının Belirlenmesi

- Firmanın İhracata Hazır olup Olmadığının Belirlenmesi

Özellikle ilk iki aşama ihracat sorumlusunun bilmesi ve yapması gereken işlerdendir. Ancak üçüncü ve dördüncü basamaktaki işler için, işletme dışından, ihracat konusunda aktif çalışmış ve sahada tecrübe sahibi olmuş uzman bir danışmanın fikrinin alınmasında ve ihracat sorumlusu ile birlikte değerlendirme yapılmasında fayda olduğunu belirtmek isterim.

İhracata verilecek ürün kalitesi ile ilgili olarak, hedef pazarda aranan veya zorunlu olan kalite seviyeleri ve/veya standartları konusunda hem üretim bölümünün, hem (varsa) kalite sorumlusunun, satın alma yapan personelin ve hem de finansman konusuna bakan kişinin bilgi sahibi olması gereklidir. Böylece malzeme ve hammadde tedarikinden başlayarak ihraç ürününün kalitesi garantiye alınmış ve satınalma kalitesiyle fiyatları hakkında tartışmalar engellenmiş olur. Bazı işletmeler ellerindeki kalite ve standart belgelerine güvenerek, bu konuyu hedef pazarı düşünmeden hallolmuş sayıyor ancak, pazara özel durumlar nedeniyle daha sonra sıkıntı çekebiliyorlar.

İhracatın finansmanı sadece finansman ve muhasebe bölümünün değil, satınalma yetkilisinin de sorunudur. Zira İhracat satışını bağlayan kişinin hangi ödeme şeklini kabul edebileceği, buradaki tedarik zincirinin ilk baklası olan satın almada uygulanacak olan ödeme vadeleriyle yakından ilgilidir. Ex-Im Bank tarafından uygulanan ve ihracat bedellerinin tahsilâtını garantiye alan sigorta işlemlerini, ihracata verilen ve faizleri piyasaya göre daha düşük olan kredileri, ihracat-finansman(muhasebe)-yönetim sacayağının bilip tartışması ve gereğinde kullanması, rekabet edebilirliği oldukça etkiler.

Pazarlama bütçesi yine aynı şekilde İhracat-finansman(muhasebe)-yönetim sacayağı tarafından karara bağlanacaktır. Fuarlara katılım, pazarlama seyahatleri, örnek gönderme ve müşteri ağırlama masrafları önceden belirlenip konuşulursa, herkes ayağını yorganına göre uzatır ve masrafını bütçesine göre yapar.

Sözleşme yapılması sadece ihracat sorumlusuna bırakılmayacak kadar kapsamlı ve önemlidir. İçeriğindeki yasal unsurların genel çerçevesi için herhangi bir anlaşma yapılmadan önce bir bilene danışmak faydalı olur. Teslim süresi için satınalma ve üretimin, ödeme şekli için satın alma ve (Muhasebenin) finansmanın, kalite için üretim ve kalite sorumlularının fikirlerini alınması ve mutabakat sağlanması şarttır. Bu kişilerin de, ince detaylarda olmasa bile, anlaşmalar hakkında bilgi sahibi olmaları ve firmanın alacağı mesuliyetler içerisindeki kendi paylarını bilmeleri mutlaka çok faydalı olmaktadır.

Bu kadar işi kim yapacak demeyip, işe ucundan amma sağlam tutarak başlayalım. Bilinçli bir ihracat ekibi, işletmelerimizin ihracat pazarlarındaki rekabet gücünü yukarı çeker ve bizleri risklerden uzak tutar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019