Eğitim müfredatında teknolojiye dikkat
Bugün yeni eğitim müfredatı açıklandı. Çok kapsamlı bir değerlendirmeyle bakma şansım olmadı. Ancak ilgimi ilk önce bilişim ve özellikle ilköğretim çağındaki bölüm çekti. Çocuklarımızı artık çok daha küçük yaşlardan itibaren teknoloji eğitimini vermemiz gerekiyor. Artık dillerde pelesenk olmuş programlama bu işin bir kısmı. Güvenlik, mahremiyet, yazılımların kullanımı, genel teknoloji jargonu ve teknolojinin gelecekte insan yaşamını nasıl değiştireceğini iyi anlamamız ve anlatmamız gerekiyor. İlkokulda neler öğrendiğiniz bir hatırlayın. Bu öğrendiklerimizin pek çoğu artık geride kaldı. Yanlış hatırlamıyorsam ilkokul beşinci sınıfta iken dönem ödevi olarak telgraf makinesi yapmıştık. Bobinleri bir mıhın üzerine sarıp manyetik alan oluşturmuş, kağıt dosyalığın içerisinden çıkan metal kıskaç ile de telgrafın basma kısmını yapmıştık.
En azından prensibini öğrenmek için basit ve etkili bir yoldu. Sivas’ta 80’li yıllarda bunu yaptığımız dönemin üzerinden çok şey geçti. Çocuklara artık robot çalışma prensiplerini anlatmamız gerekiyor. Üstelik bu robot kitler oldukça uygun maliyetler ile satışa sunuluyor. BBC’nin yaptığı gibi ülkedeki tüm öğrencilere bu kitleri ulaştırabilecek bir kampanya yapılması gerekiyor. Bu konuyu çok daha önceden birkaç defa bu köşede dile getirmiştim. Küçük girişimler haricinde dişe dokunur bir çalışma halen yok.
Gelelim eğitim müfredatında bilişimin nasıl yer aldığına. İndirdiğim kitapçıkta bilişim müfredatının amaçları şu şekilde sıralanıyor:
1. Dijital vatandaş olarak teknolojik kavramları, sistemleri ve işlemleri iyi anlayan bireyler olmalarını,
2. Bilişim teknolojilerini etkili ve amacına uygun kullanmalarını,
3. İnternet tabanlı servislere erişmelerini, araştırmalarını ve kullanmalarını,
4. Bilgisayar bilimine ilişkin genel bir anlayış ve teknik birikim oluşturmalarını,
5. Problem çözme ve bilgi-işlemsel düşünme becerileri edinmelerini ve geliştirmelerini,
6. Akıl yürütme sürecini takip edebilmelerini ve değerlendirmelerini,
7. Öğrenme sürecinin bir parçası olarak işbirlikli çalışma becerileri edinmelerini, sosyal ortamlardan faydalanmalarını ve öğrendiklerini paylaşmalarını,
8. İnternet ortamında öğrenme fırsatları aramalarını,
9. Algoritma tasarımına ilişkin anlayış geliştirerek sözel ve görsel olarak ifade edebilmelerini,
10. Problemleri çözmek için uygun programlama yaklaşımını seçerek uygulayabilmelerini,
11. Programlama konusunda teknik birikim oluşturmalarını,
12. Programlama dillerinden en az birini iyi düzeyde kullanabilmelerini,
13. Ürün tasarımı ve yönetimi konusunda çalışmalar yürütmelerini,
14. Günlük hayatta karşılaşılan sorunların (yaşlı ve engelli bireylerin karşılaştığı sorunlar vb.) çözümüne ilişkin yenilikçi ve özgün projeler geliştirmelerini,
15. Yaşam boyu öğrenme konusunda bilinç kazanmalarını amaçlamaktadır.
Bu amaçlardan sonra da içerik ile ilgili detaylı olmayan ancak konu başlıklarından oluşan bilgi verilmiş. Örneğin ilköğretim çağındaki çocuklara sunum yaptırmak (ki zaten yaptırılıyordu), gizlilik ve mahremiyeti öğretmek, güvenlikten bahsetmek, programlamanın temellerini öğretmek isabetli olmuş. Ancak içerik konusunda şuna dikkat etmekte fayda var. Dünya hızla değişiyor. Biz ilkokulda telgraf makinasını öğrendik ancak 5 sene sonra bu makineler hayatımızdan çıkmıştı bile. Benzer bir şey üniversitede başıma geldi. Makine fakültesinde karbüratörlü ve alttan egzantrikli motorlar üzerinde çalışmalar yaparken, dünya çoktan üstten çift egzantrikli ve enjeksiyonlu motorlara geçmişti bile. Şimdi öğreteceğimiz teknolojilerin ve hatta uygulamaların birkaç sene sonra yok olabileceklerini unutmamak gerekiyor. Umuyorum içerikte bu detaya dikkat edilmiştir.
Tarihte bu hafta
18 Temmuz 1968 – Intel kuruldu.
17 Temmuz 1975 – İki ulustan oluşan Apollo 18 ve Soyuz 19, başarılı bir şekilde yörüngeye yerleşti.
17 Temmuz 1970 – İlk ev video oyun sistemi olan “Brown Box” tanıtıldı.
17 Temmuz 1850 – İlk kez bir yıldızın fotoğrafı Harvard Gözlemevi’nden çekildi.
16 Temmuz 1969 – Apollo 11 uzaya fırlatıldı.
15 Temmuz 1983 – Nintendo, Famicom sistemini piyasaya sürdü.
14 Temmuz 1965 – NASA’ ya ait uzay mekiği Mariner 4, Mars’a ilk uçuşu gerçekleştirdi..
13 Temmuz 2001 – Code Red Virüsü internette hızla yayıldı.