"Eğitim işletmelerin kârlılığını yükseltir&yaşam süresini artırır"
Yücel UYGUN
“İşleriniz iyi gidiyorsa, eğitim bütçesini iki katına çıkarın, kötü gidiyorsa dört katına.”
Tom Peters
Günümüzde işletmelerin personel eğitimi için ayırdığı kaynak oldukça düşüktür veya yoktur. Türkiye’deki işletmelerin yaşam sürelerinin kısa olmasındaki önemli sebeplerden biri de düzenli bir eğitim sisteminin kurulamamasıdır. Düzenli bir eğitim sistemi oluşturmuş işletmelerin, kârlılık oranları ve yaşam süreleri daha yüksek oluyor. Birçok işletme, zamansızlıktan, gerek görmediklerinden veya personel sirkülasyonu vb. sebeplerden dolayı eğitimi gereksiz görebiliyor. Evet eğitimin işletmelere olan faydasını ölçmek zordur fakat, faydasının olup olmadığını tartışmak tabii ki doğru bir yaklaşım değildir.
İşletmeler için hayati önem taşıyan eğitimlerin başında ise satış, liderlik ve müşteri ilişkileri, eğitimleri gelmektedir. Bu aşamada, personelin yeteneğinin gelişmesi için, bilgi beceri ve tutum eğitimini, uzman kişiler tarafından alması önemli bir yaklaşım olacaktır. Örnek olarak satış departmanı ile ilgili, ürün/hizmet bilgisi eğitimini, işletme içinde bulunan konuya hakim yöneticilerin vermesi daha sağlıklı olur. Çünkü, bu konuyu en iyi bilen kişiler onlardır. Beceri eğitimi, personelin, ürün/hizmet bilgisini müşteri adayına hangi yaklaşımlarla –müşteri odaklı, empatik- aktarması gerektiği konusunda fayda sağlar. Tutum eğitimi ise, personelin genel olarak hayata karşı yaklaşımını, pozitif bakış açısını, insan sevgisini ve savahçı ruh halini simgeler.
Satış başarısının büyük kısmı personelin beceri ve tutumu ile ilgilidir. Beceri ve tutum eğitiminin, özellikle işletme dışından bir profesyonel (konuya hakim, mesleğinde on bin saat sınırını aşmış, konu hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi) tarafından verilmesi kritik derecede önemlidir. Çünkü, bu konudaki eğitimler işletme içinden verildiğinde, personel tarafından emir olarak algılanırken, işletme dışından alındığında ise personelin hedefler konusunda özerk yaklaşımı ve başarma dürtüsü ortaya çıkar. -özellikle eğitim içindeki zorlayıcı, konfor alanının dışına çıkılması gereken konularda- Bu tarz özellikler (yaklaşım, empatik iletişim, savaşçı tutum vb.), bazı çalışanların içinde vardır, geçmişte karşılaştığı olaylar bu yaklaşımları ortaya çıkarmalarını sağlar. Bazı çalışanlarda ise, bu yaklaşımların tohumları vardır ve eğitim sonrasında açığa çıkar. Bu sebepten eğitimcinin coşku seviyesi de oldukça önemlidir. Coşku dolu eğitmenler, personelin içindeki coşkuyu açığa çıkarırlar ve vizyon aşılarlar.
Satış mesleğinde de çok önemli yeri olan insan sevgisi, başkalarına yardımcı olma isteği ve amaca bağlı olma durumu eğitmenlikte/öğretmenlikte de çok önemlidir. Dünyanın en büyük yazarlarından ve eğitimcilerinden biri olan Tolstoy’un öğretmenlikle ilgili çok güzel bir yaklaşımı vardır.
''Bir öğretmen amacına bağlıysa, iyi bir öğretmen olacaktır. Bir öğretmen tıpkı anne babalar gibi öğrencilerini seviyorsa, tüm kitapları okumuş fakat ne sevgisi ne amacı olan birinden daha iyi bir öğretmen olacaktır. Eğer bir öğretmen amacına duyduğu bağlılığı ve disiplini öğrencilerine olan sevgisiyle birleştirirse, işte o zaman mükemmel bir öğretmen olur.''
Eğitim konusunda Tolstoy’cu yaklaşımı benimseyen öğretmenler/eğitmenler yıllar geçse de katılımcılar/öğrenciler üzerinde bir iz bırakacaktır. Çünkü, bazı eğitimler yıllar geçse de hafızalardan silinmez ve/veya bireylerin yaşamlarını değiştirirler. Satış eğitimlerinin yanında, satış yöneticilerine yönelik mutlaka satış yönetimi ve liderlik eğitimleri de sunulmalıdır. Böyle olduğunda, verilen eğitim çok daha fazla amacına ulaşacaktır. Eğitimi bir maliyet ve zaman kaybı olarak gören ya da eğitim alan personelin işi bırakabileceği ihtimalini düşünen işletmeler, eğitimsiz personel sebebiyle kaybettiği ve/veya ulaşamadığı müşterilerinden dolayı çok daha fazla maddi zarara uğrayacaktır.
İşletmelerde düzenli bir eğitim sistemi oluşturmanın personele ve firmaya olan faydaları aşağıdaki gibidir:
Eğitimin bireye olan faydaları:
-Personelin güven duygusu gelişir, memnuniyeti artar, huzurlu olarak çalışır, morali yükselir
-Yeterlilik kazanır, işine yatkınlığı artar, ufkunu genişletir, yenilikleri izler, kendini yetiştirir, unvan elde eder
-Yeni sorumluluklar alma korkusunu giderir
-Personelin kültürü ve insan ilişkileri gelişir, insanlarla kolaylıkla anlaşma sağlar, bireysel doyuma ulaşır, rolünü rahatlıkla oynar ve işinde saygınlık kazanır
Eğitimin işletmelere olan faydaları:
-İşletmenin prestijini arttırır
-Sunulan hizmetin kalitesini arttırır
-Verimliliği, iş kalitesi ve yetkinliği artan personelin sorumluluk duygusunun gelişmesini sağlar.
-Yönetimin denetim maliyetleri azalır
-Firma, dış çevresine karşı imajını güçlendiren personele sahip olur
-Firmanın, iş yaptığı diğer birey veya kuruluşlar karşısında da itibarı artar
-Çalışan ve yönetici verimi arttığı için firmanın da verimi artar ve daha az zaman, emek, para ve malzeme kullanılır
Kısaca düzenli bir eğitim sistemi, personele ve işletmeye sürdürülebilir güç kazandırır. En kötü eğitim eğitimsizlikten iyidir.