Eczacılar fakülte sıralarına geri dönüyor
Sağlık alanında ilk başvurulan sağlık danışmanı olan eczacılar, bu konuda uluslararası standartları yakalamak için yeni bir atılım başlattılar. İstanbul Eczacı Odası ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliği ile başlatılan çalışmalarda, eczacılar fakülte sıralarında, öğrencilik yıllarına dönerek, ilaç ve tedavi konusunda, başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, henüz ülkemize gelmemiş ilaçlar olsa bile, en son bilgileri, öğretim üyeleri ile tartışarak, bilgilerini güncelliyorlar. Bu konuda ciddi bir aktivite gösteren İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Erdal Cevher, bu programın sürdürülerek üniversite-eczacı- toplum sağlığı alanında ki kesintisizlikle, vatandaşa çok daha kaliteli sağlık hizmeti verilmesinin, amaçlandığını ve 'önlemenin tedaviden ucuz' olmasından hareketle, ciddi bir kaynak tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı.
Projenin mimarlarından olan İstanbul Eczacı Odası (İEO) Başkanı Cenap Sarıalioğlu da, bu girişimle, bir yandan dünya ilaç endüstrisindeki gelişmeler yanında, doğru ve akıllı ilaç kullanımı, sürekli ilaç kullanma zorunda olan hastaların, tedavisinde doktor-eczacı işbirliği ile takibinin de gerçekleştirilmesini hedeflediklerini vurguladı.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi amfilerinde başlatılan ve Cumartesi sabah 10:00 da başlayıp, 18:30'a kadar süren, üniversite- eczacı buluşmasında ilk bölümü Sağlıklı Yaşam oluşturdu. Bu bölümde tolumun 7 den 77'ye her kesimini yakından ilgilendiren 'Hiperlipideminin Kardiyovasküler Hastalıklarla İlişkisi ve Tedavisi, Profesör Dr. Sönmez Uydeş Doğan, Antikoagülan Tedavide Güncel Yaklaşımlar, Doçent Dr. Gökçe Topal Tanyılmaz ve Obezite ve Tedavisi konusu da Doçent Dr. F. İlkay Alp Yıldırım tarafından anlatıldı.
Eskinin günlük hayattan kopuk eğitiminin terk edildiği yeni eczacı eğitiminde, artık öğrenciler, öğretim üyeleri ile birlikte, örneğin kalp ilaçlar ile ilgili ise üniversitelerin kardiyoloji merkezlerine giderek, orada ameliyatları izleme yanında, öğrendikleri ilaçların hastalar üzerindeki etkilerini de bizzat izleyebiliyorlar.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve İstanbul Eczacı Odasının işbirliği ile düzenlenen fakülte sıralarına geri dönüş programının, diğer meslek grupları ve odaları tarafından da hayata geçirilmesi, toplumumuza çok önemli katkılarda bulunabilecek.
Her şeyden önce bilim alanındaki son gelişmeler öğrenilebilecek ve bu da yaşama geçirilebilecek.
Eczacıların fakülte sıralarını tıklım tıklım doldurması, girişimin ne kadar yerinde olduğunun göstergesi...
Bu eğitimin katkılarının çok yakında sağlığımıza olumlu yansımasını bekliyoruz...