ECB toplantısı ve istihdam rakamları

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım

Bu hafta Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısını ve ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamını, piyasalara yön verebilecek ana gündem maddeleri olarak sıralayabiliriz. Geçtiğimiz hafta global merkez bankalarının bir araya geldiği Jackson Hole toplantısında FED Başkanı Bernanke piyasalara parasal genişleme sinyali vermeye devam etti. Konuşmasında somut bir tarih veya detay vermeyen Bernanke'nin parasal genişlemenin faydalarına vurgu yapan açıklamalarının piyasalara güven verdiğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan konuşmasında işsizlik ile ilgili endişelere vurgu ön plandaydı. Bu doğrultuda Cuma günü açıklanacak Ağustos ayına yönelik rakamların izleneceği tarım dışı istihdam verisinden gelecek sinyaller  FED'in 12 Eylül toplantısı öncesinde parasal genişleme adımları doğrultusunda oldukça önemli.

Avrupa tarafında ise 6 Eylül ECB toplantısının, ECB'nin bono alım planı ile ilgili gelişmeler doğrultusunda ön planda olduğunu söylemeliyiz.  Toplantıda bu konudaki  gelişmelerle ilgili sinyaller aranacağını da belirtelim. Ayrıca Avrupa'da Avrupa İstikrar Mekanizması'na(ESM) bankacılık lisansı verilmesi görüşü ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Merkel bunun Avrupa anlaşmaları ile uyumlu olmayacağı yönünde ECB Başkanı Draghi tarafından yapılan açıklamalara destek veriyor. Zor durumdaki ülkelere yeterli fonun yaratılabilmesi için ESM'ye bankacılık lisansı verilmesi fikri bir süredir tartışılıyordu. Hatırlanacağı üzere, krize çözüm için Haziran ayındaki liderler zirvesinde bazı temel kararlar alınmıştı. Zirvede Avrupa Merkez Bankası'nın yönetiminde tek bir bankacılık denetim mekanizmasının oluşturulması ve kurtarma fonu ESM'ye doğrudan bankalara para enjekte etmesinin sağlanması yönünde iki temel karar alınmıştı. Zirvede ayrıca EFSF(Avrupa Finansal İstikrar Fonu)  / ESM(Avrupa İstikrar Mekanizması)  fonlarının üye ülke tahvillerini satın almak için kullanılabileceğine yönelik de kararlar alınmıştı. Bu konular ile ilgili gelişmelerin izlenmeye devam ettiğini söyleyebiliriz.

Eylül ayı genelinin piyasalar açısından oldukça yoğun geçeceğini belirtelim. Eylül ayı içerisinde açıklanması beklenen Yunanistan Troyka raporu, 12 Eylül Almanya Anayasa Mahkemesinin ESM kararı, parasal genişleme beklentileri doğrultusunda 6 Eylül'de yapılan ECB ve13 Eylül'de gerçekleştirilen FED toplantıları ile ABD'de Ağustos ayına yönelik tarım dışı istihdam rakamı piyasalara yön verecek ana gelişmeler. Yunanistan parlamentosunun Eylül ayında 11,5 milyar euro tutarında tasarruf yaratmak için bazı önlemlere yönelik karar vermesi gerekiyor. Bir diğer çevre euro bölgesi olan Portekiz'deki gelişmelerin de Eylül ayında ön planda olabileceği düşüncesindeyiz. Tahmin edilenden daha zayıf yönde ekonomik performans sergileyen Portekiz'in mali hedefleri tutturup tutturamayacağı merak konusu. İspanya'da ise denetim şirketleri Eylül ayında finansal sektörün sermaye ihtiyacı ile ilgili raporlarını yayınlayacak. Hollanda'da ise 12 Eylül'de genel seçimler yapılacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017