ECB, tarım dışı istihdam

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Yeşim SARIŞEN/ YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta ABD’de 1. Çeyrek GSYİH rakamının aşağı yönde revize edilmesi varlık alım programında yavaşlatma beklentilerini hafifletti ve piyasalara moral verdi. Ayrıca New York FED Başkanı Dudley’in nispeten güvercince açıklamaları gibi, FED üyelerinden piyasaları yatıştırıcı yöndeki açıklamalar da kısa vadeli tepki yükselişine  destek oldu. Cuma günü ise pozitif sinyallerin görüldüğü bazı verilerin de etkisiyle ABD endekslerinde sınırlı kar satışlarının etkili olduğunu gördük. Haziran ayı Michigan tüketici güven endeksi 82.7'den 84.1'e revize edildi. Bölgesel imalat endekslerinden Chicago PMI Haziran ayında 58.7'den 51.6'ya gerileyerek soru işareti yarattıysa da, istihdam alt endeksindeki  yükseliş dikkat çekiciydi.

Tepki yükselişlerinin devam edip etmemesinin tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyallere bağlı olduğunu düşünüyoruz. Bu hafta Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde geçtiğimiz hafta 9000 kişilik düşüşe işaret eden haftalık işsizlik maaşı başvurularından gelen sinyaller, her ne kadar  volatil bir veri olsa da dikkate değerdi. Tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller FED’in varlık alım programından çıkışta göstergelerden biri olması açısından önemli. Mayıs ayında 175.000 artış görülen tarım dışı istihdam rakamında Bloomberg’de yer alan ankete göre ortalama beklenti 165.000 kişi artış yönünde şekilleniyor. 150.000-180.000 aralığında bulunan beklentinin üzerinde güçlü artış ekonomiye yönelik pozitif sinyal verirken FED’in çıkış stratejisinde takvime işaret eden son açıklamalarını destekler nitelikte olabilir, tersi durumda zayıf seviyede gelecek rakamlar ise çıkış stratejisi endişelerini hafifletebilir.

Tarım dışı istihdam öncesinde haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise ne derece güvercince mesajlar vereceği merak konusu olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı. Bu doğrultuda ECB Başkanı Draghi’nin basın toplantısında  vereceği mesajlar tarım dışı istihdam öncesi önemli.

Tarım dışı istihdam öncesi makro veri tarafında ise ABD’de ISM endekslerinden gelecek sinyaller dikkat çekebilir. İmalat endeksi hatırlanacağı üzere Mayıs ayında yüzde 50’nin altına daralma bölgesine geçerek soru işareti yaratmıştı. Temmuz ayında verinin tekrar genişleme bölgesine geçmesi ve stabilizasyon sinyali vermesi bekleniyor.

Hafta geneline bakacak olursak Çin ardından Avrupa ve ABD’de açıklanacak revize Haziran ayı PMI verileri takip edilecek.  Resmi ve HSBC PMI rakamları arasındaki ayrışma soru işareti yaratan Çin’de resmi PMI 50.1 ile beklenene paralel yönde gerçekleşirken, HSBC PMI endeksi 48.2 ile daralma bölgesinde yer almaya devam etti. Beklenti,48.3 idi. Ayrıca Avrupa’da perakende satışlar, enflasyon rakamları ve Almanya sanayi siparişleri de takip edilecek diğer önemli makro veriler olarak sıralanabilir. Yurtiçinde ise Haziran ayı enflasyon rakamları açıklanıyor.  Mayıs ayında yüzde 0.15 artış görülen rakamda Bloomberg’e göre ortalama beklenti yüzde 0.10 artış yönünde şekilleniyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017