ECB son kurşunu kime sıkacak?

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

ECB için her şey yolunda gider, kanuni bir sorun çıkmaz, Almanlar sopa ile kovalamazsa 2015 yılında varlık alımı başlığı altında alacağı düşünülen (umulan daha doğru bir tanım olur)  tahvillerin getirisi (Almanya) 0.75% ve (Yunanistan) 7.47% arasında değişiyor (10 yıllık bonolar için). 5 yıl ve altına hiç girmiyorum bile; getiriler eksi ve sıfır arasından dolaşıyor. Alımların dağılımı şayet ECB sermaye oranı veya Euro Bölgesi ekonomisinde ülkelerin payı üzerinden hesaplanırsa getirisi yüksek olan bonoların her ikisinde de payı düşük olduğundan alınan miktar da düşük olacaktır. Ancak beni kaygılandıran şey daha temel. Varlık alımları ,yani QE, Avrupa için işe yarayacak mı? FED’in 1.QE’sinde kredi piyasaları tamamen kilitlenmişti varlık alımları bu kilidi açtı. 2. QE’de sıfır faiz tabanına ulaşılması nedeni ile ( zero bound ) FED faizleri daha aşağıya çekemiyordu QE ile çekti. 3. QE getirileri düşürmekte etkili olamadı ama alımlar (flow) değil de bilançonun büyüklüğü (stok) görüşü üzerinden gidersek getirileri düşük tutmayı başardı. Bu özellikle sermaye piyasaları üzerinden borçlanan kurumlar açısından pozitif. Çarpık dağılım nedeni ile konuşulduğu kadar etkili olmasa da “Servet Etkisi” üzerinden de yansımaları oldu.Ve nihayetinde FED gerçekleştirdiği varlık swapı ile portföylerin yeniden yapılandırılmasını sağladı.

 Avrupa’da ise: 
• Getiriler zaten çok düşük ancak büyükler hariç sermaye piyasası üzerinden değil banklar üzerinden borçlanıldığını biliyoruz.
• ECB bilançosu Euro Stoxx endeksi  ve FED bilançosu S&P endekslerini karşılaştırdığımızda ilginç bir görüntü çıkıyor…FED-S&P arasında kuvvetli bir korelasyon varken ECB-Stoxx arasında çok zayıf. Stoxx  endeksi ECB bilançosundan çok daha yüksek oranda S&P endeksinden etkileniyor Evet QE bir varlık swapı ve portföylerin yeniden düzenlenmesine neden oluyor. Ancak cari seviyelerden ve ilişkiden bu etkinin ABD’deki kadar olmayacağını düşünebiliriz. 
• ECB’nin bir çalışmasına göre Avrupa’da servet etkisi konut değil finansal varlıklar üzerinden geliyor ama ABD ölçülerinde değil ve 2. madde geçerli.

Euro bölgesinde bir QE’nin yapılabilirliği üzerine piyasa kadar emin değilim.Ancak yapılsa da teknik olarak ilginç bir nokta var. FED’in rezervlere 0.25% faiz verdiğini biliyoruz. ECB ise bankaların rezervlerine eksi faiz veriyor. Bu durumda hangi banka neden bonosunu (eksi getirili) nakitle swaplasın? Tabii ECB’nin niyeti bankaların Eurolarını satmasını sağlamak değilse. Veya eksi 0.20 olan oran yukarı çekilecektir ki bu olası bir QE’nin ilk sinyali olarak kabul edilmeli. (bonoları piyasa değerinin üstünden bir fiyatla alması fikri var ki mümkün görmüyorum)

Kısacası Fransız bonoları ilk kez 1%nin vs altında ama ECB’nin atmayı umduğu adımların etkisi de giderek azalıyor. QE’nin açık ara etkisi Euro’yu zayıflatması üzerinden görülebilir ki şu anda (ABD hariç) herkes aynı oyunu oynuyor veya oyuna girmek üzere. Ama oyunun bitiş süresi de yaklaşıyor. QE ile paranın helikopterden atılması arasında büyük bir fark var…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019