E-ticarette yeni gelişlemer
Dünya ticareti kolaylıklar ve hızlı süreçleri merkezine koymuş bulunuyor. Bunun en kolay yolu da e-ticaretten geçiyor. Günümüz dünyasında elektronik sistemlerin önceliğini herkes kabul ediyor.
E-ticaret alanında dünyada en önemli yeri tutan şirket yetkililerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı sayın Cenap Aşçı önemli açıklamalarda bulunmuş.
Bakanlığın bu alandaki politikası şöyle açıklanıyor; “Bakanlık olarak özel sektör firmalarının gelişimine önem veriyoruz. Bu kapsamda özel sektörle daha fazla işbirliği yapma arzusundayız. Alibaba gelişen trende uygun olarak son derece önemli bir alanda ticaret faaliyetini yürütüyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret gelişiyor. Son üç yılın ortalamasına baktığımızda perakende ticaret hacmimizin yüzde 34 oranında büyüdüğünü görüyoruz. 2017 yılı itibariyle ülkemiz içerisinde kartlarla yapılan alışverişin de 72.7 milyar TL’ye ulaşmış olduğunu görüyoruz.”
Esasen, e ticarete güven getirmek için Elektronik Ticarette Güven Damgası Tebliğini’nin yürürlüğe konulduğunu da düşünürsek “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ile oluşan işlem hacminin takibini yapıyoruz, belli miktara kadar olan kargolarda taşıma yapan firmanın gümrük beyanında bulunmasını sağlıyoruz. E-ticareti geliştirmenin yanında hem satıcının hem tüketicinin menfaatini koruma adına çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklindeki beyanı da öönemsemek gerekiyor.
Kuşkusuz Alibaba Grup Direktörü Michael Evans’ın; ".. Türkiye’deki küçük, orta boylu işletmeleri de harekete geçirecek şekilde onlara iş imkânı yaratacak şekilde bir işbirliği yapmak için buradayız. Çin piyasası ile tanışmalarını amaçlamaktayız, ”beyanını da dikkate almak gerekiyor.
Anlaşılan o ki; bu anlamda yapılan/yapılacak olan işbirliğinin e-ticarete büyük hacim kazandıracağı anlaşılıyor.