E-ticaretin değişimi

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 [email protected]



Uluslararası düzeyde tüketici trendlerini izleyen ve bunları aylık raporlar halinde yayınlayan Trendwatching.com, birkaç gün önce "(R)etail (R)evlution-Perakendede e-ticaret devrimi" başlıklı raporuyla online ticaretin değişen yüzünü gündeme getirdi.
Gelişen ve gelişmekte olan piyasalarda tüketicilerin alışverişi her geçen gün daha da "sanallaştırdığı" belirtilen raporun başında, çeşitli piyasalardaki e-ticaret hacminden örnekler veriliyor. ABD'de 2016'da e-ticaret hacminin yüzde 62 büyümeyle 327 milyar dolara ulaşması beklenirken Avrupa'da yüzde 78 büyümeyle 230 milyar dolar, Brezilya'da yüzde 29 büyümeyle 18,7 milyar dolarlık bir hacim bekleniyor. Hindistan'da ise geçen yıl 600 milyon dolar olan online ticaret hacminin 2020'de 70 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Trendwatching, günümüz tüketicilerinin yaşadığı "online" deneyimin, internet şirketlerinin ilk patlama yaptığı yıllardan oldukça farklı olduğunu söylüyor. E-ticaretin artık sadece seçenek, fiyat, kolaylık, ürün değerlendirme ve puanlamadan ibaret bir sistem olmadığına dikkat çekilen raporda, tüketicinin yaptığı tüm alışverişlerin ardında yatan statü, doğru ürün ve zevkli deneyim taleplerinin de karşılandığı bir süreç olarak algılandığı ifade ediliyor. Trendwatching, e-ticaretteki değişimi veya evrimi dört ana başlık altında topluyor.
1- "E" her yerde
Günümüzde tüketiciler için e ticaret bilgisayar, telefon, tablet veya televizyon kadar yakın. Kendilerine uygun ürünü bulabilmek için eğlenceli buldukları her türlü teknolojiyi de kullanıyorlar. Bu başlığın altında dört alt başlık daha yer alıyor:
- Ekran kültürü: Tüketicilerin ellerindeki bilgisayarlara, telefonlara ve tabletlere ek olarak, otobüs duraklarından metro istasyonlarına kadar her yerde QR kod teknolojisine dayanan sanal mağazalar açılıyor. Tesco'dan Procter & Gamble'a kadar pek çok marka yer ve maliyet avantajı sunan bu uygulamaya çoktan girdi bile.
- İnternet aslında büyük bir vitrin: Tüketiciler arasında internette karşılaştıkları resim ve videolardaki ürünlere tıklayıp satın alma uygulamaları giderek yaygınlaşan bir davranış. Örneğin IKEA ThingLink teknolojisiyle resimler üzerinden objelere tıklayarak alışveriş yaptırırken ClickBerry, videoları etiketleyerek interaktif hale getirmeye yönelik çözümler sunuyor.
- On'dan off'a: Online dünyanın en önemli markalarının bile ara sıra sanal kimliklerinden sıyrılarak tüketicileriyle gerçek dünyada da iletişime geçmesi büyük önem taşıyor. Zira tüketiciler uzunca bir süre daha gerçek deneyim taleplerinden vazgeçmeyecekler. Bu nedenle Amazon.com, doğduğu kent olan ABD Seattle'da bir perakende kitapçı açmaya hazırlanıyor. En büyük fırsat sitelerinden Groupon ise Chicago'da indirim kuponlarını kiosklardan satmaya başladı.
- Off'tan on'a: Tüketiciler nasıl sadece-internette satılan bazı markaları mağazalarda bulmaktan hoşlanıyorlarsa, mağazalarda gördükleri ürünlerin tamamına da online olarak erişilebilmeyi  bekliyor. Bu konuda da bazı yenilikçi uygulamalar ortaya çıkıyor. Örneğin mağaza vitrinlerini tüketicilerin çektiği fotoğraflarla online ortama taşıyan Turnhills, mağaza kataloglarının dijital versiyonlarını sunan Google Catalogs uygulaması, mağazaların panaromik görüntülerini internete taşıyan PanoPlaza bu yenilikçi uygulamalar arasında.
2- (M)Etail
Amazon'dan bu yana başarılı e-ticaret sitelerinin hepsi müşterilerine kişiye özel tecrübeler sunmaya özen gösteriyor. Tüketiciler de artık çok daha zengin ve çok daha derinden kişiselleştirilmiş, özelleştirilmiş online deneyimler peşinde. Bu trendin ilk görünümü "seçimleri nakde çevirmek" şeklinde ortaya çıkıyor. Değişik markalar tüketicilerin seçimlerini ve kendilerine özel kreasyonları paylaşmaları durumunda satışlarından pay vermeye başladı.  
Bu eğilimin bir başka görüntüsü ise "Kendin yap kendin sat" uygulamaları. Converse'in Facebook üzerinden müşterilerine ayakkabı tasarlatıp sattırması veya uFlavor'un kendi tüketicilere kendi alkolsüz içecek içeceğini yapma olanağı vermesi bunun örnekleri.  
"Perakendeye yatırım" ise sosyal ağlardaki artan şeffaflık ve işbirliği sayesinde, tüketicilerin ilgisini çeken özel ürün ya da projelerin üretimine destek verebilmeleri anlamına geliyor. Kickstarter gibi platformlar, girişimci, tasarımcı ve yaratıcı üreticilere ürünlerini doğrudan tüketicilere sunma imkanı tanıyor. İngiliz hazır giyim markası Assos gibi Skype üzerinden stil seminerleri vermek, Needle gibi müşterilerin deneyimlerini paylaşacakları platformlar sunmak da "Emrinize amade" başlığını ortaya çıkartıyor.   
Devamı yine haftaya kaldı. Son iki trendi de önümüzdeki hafta ayrıntılarıyla inceleyeceğiz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018