e-ticaret

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Türkiye'de e-ticaret'e ilgi meğer ne denli çokmuş, ne denli yeni projeler üretiliyor ve ne denli yatırımcılar ilgi duyuyormuş. Geçtiğimiz hafta Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu'nun tertip ettiği e-ticaret konferanslarının bir yenisinde idik. Türk Ekonomi Bankası ve e-ticaretSEM'in desteklediği bu organizasyonda salon hınca hınç dolu idi. Metin Uca'nın moderatörlüğü üstlenmiş olması da organizasyona bir hayli renk katmıştı. 

Ünsped CEO'su şapkam ile konuşmacı olarak da bir panelde yer aldığım bu güzel organizasyonu başından sonuna dek takip ettim. Başta da dediğim gibi ilgi bir hayli büyüktü ve e-ticaret pazarının da bir hayli önemsenmesi gerektiği bir kez daha anlaşılmış oldu. Kimler vardı organizasyonda, kimler yoktu ki. Gittigidiyor Genel Müdürü Gülfem Toygar, Markafoni CEO’su İlker Baydar, Ticimax CEO'su Cenk Çiğdemli, Tazedirekt CMO'su Aslıhan Ulutaş bunların bir kısmı. Ben bu organizasyonda verilen bazı önemli mesajları paylaşmakta yarar görüyorum. İSO Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Kaya açılış konuşmasında e-ticaret sektörünün dünyada giderek artan öneminden söz ederken, Beykoz Lojistik Mütevelli Heyet Başkanı Ruhi Engin Özmen ise Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun e-ticaret gibi Türkiye’de lojistik sektörüne katkı sağlayacak her organizasyonun arkasında olduğunu belirterek, “Kent lojistiği, gece lojistiği kavramları ile bugün artık e-ticaret çok önemli bir yere geldi. e-ticaret sektörünün gelişimi bugün AVM’ler için dahi bir tehdit haline gelmiştir” dedi.

Konferansta restoransız restoran döneminde olduğumuzdan, söz edildi. El Bulli'nin üç ay sonraki temasını internet üzerinden müşterilerine satması ve restorana gitmeden menüyü satın alan müşterilerin Tayvan mutfağını tatmak için üç ay bekliyor olduğu bilgisi ilginçti. Öne çıkan bir diğer mesaj ise, işlerin artık tamamen e-mobil'e taşınmasının kaçınılmaz hale geldiği idi. 1999-2008 yılına dek internetten alışveriş yapanların %80’inin erkek olduğunu belirten Gittigidiyor Genel Müdürü Gülfem Toygar, bugün alışverişlerin %35'inin kadınlar tarafından yapıldığına işaret etti. Markafoni CEO’su İlker Baydar ise Türkiye’de e-ticarette kredi kartı kullanımının %96 olduğunu ve kredi kartının internette dışarıda bir yerde olduğundan daha güvende olduğuna dikkat çekti. Tüm konuşmacıların ortak söylemleri arasında da internet müşterilerinin güvenlik algısının arttığı yer alıyordu. 

TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz’un yaptığı Girişimcilik Paneli’nde konuşan Chain'in CEO'su Kemal Apaydın, girişimciliğin bir çeşit delilik olduğunu vurgularken, başarılı olmanın yolunun da için akıllı bir deli olmaktan ve iyi fikirler üretmekten geçtiğini belirtiyordu. Konuşmacıların yine ortak söylemlerinden birisi de girişimler bir yandan büyürken, bir yandan teknik etkinliği yüksek eleman bulma sıkıntısı idi. Üniversiteler ile işbirliğinin artması ve özel eğitim programlarının da düzenlenmesi gerekliliği vurgulandı. Dinlediğimiz ilginç iş modellerinden bir tanesi Mall Logistics Genel Müdürü Emre Çizmecioğlu'nun sunduğu, içerik olarak beyaz yakalıların işyerine teslim edilmesini istemediği bir eticaret ürününün en yakın AVM’deki teslim noktasından alabilmesi modeli idi ki, son derece ilgi çekiciydi. Yine Bukoli firmasının İş Geliştirme Müdürü Hakan Arıkan'da benzer bir projeden söz ederek, fark olarak paketlerin esnafa teslimi ile ilgili bir proje başlattıklarını ve modeli sürekli geliştirdiklerinden söz etti. Her iki projede dinleyicilerden büyük ilgi gördü. 

Ve bir kez daha görüldü ki, e-ticaret artık hayatımızın önemli bir parçası ve son derece önemli de bir sektör. Her yönüyle ele aldıkları ve bizleri de kamuoyunu da aydınlattıkları için Beykoz Lojistik ailesine ve değerli Müdürleri Okan Tuna'ya sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sezon sonu, sezon başı 13 Aralık 2024
Devalüasyon olmadan olmaz 06 Aralık 2024
Sermaye göçü 29 Kasım 2024