e-İhracat KOBİ’ler için önemli bir potansiyel

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Nagihan ÜNÜVAR - Kurucu & Genel Koordinatör Markam Sen Marka ve Pazarlama Yönetim Danışmanlığı

Büyümenin itici gücü olan İhracat, bir markanın kendi ülkesinde markalaştıktan sonra, hedeflerini büyütmesi ve yurt dışı pazarlarda yer alması için önemli bir vizyon ve ülke ekonomisine katma değer sağlayan bir operasyondur. e-Ticaretin sınır ötesine taşınması olarak adlandırdığımız e-İhracat hedefleri küreselde ve ülkemizde artarak büyümeye devam ediyor. Ülkemiz markalarının da son yıllarda odağında olan e-İhracat, zaman ve maliyet avantajı, belirli bir kilograma kadar herhangi bir vergi ödemesi olmadan ürünün posta veya kargoyla karşı tarafa ulaştırılabilmesi gibi avantajlarıyla öne çıkıyor.

Küreselde Hedef 994 milyar ABD Doları
Ali Baba tarafından yapılan bir araştırmaya göre, küresel e-İhracat hedefinin 2020 yılında 994 milyar ABD Doları gibi bir değere ulaşması bekleniyor. Dünya e-İhracatında dijital oyun, mobil uygulamalar, dizi ve film endüstrisi hizmet sektöründe öne çıkarken, giyim, ayakkabı, elektronik, sağlık ve güzellik ürünleri perakende ihracatında öne çıkan sektörler olarak yer alıyor. Avrupa Birliği ülkesi vatandaşlarının %45’inden fazlası Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden alışveriş yapmayı tercih ederken, internet üzerinde en fazla sınır ötesi alışveriş yapan Ortadoğu ülkeleri, ardından Afrika ülkeleri ve Avrupa geliyor.

Türkiye tekstilde güçlü
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2018 yılında 357 milyon ABD Doları olarak e-İhracat gerçekleşti. Aynı verilere göre, en çok e-İhracat yaptığımız ülkeler sırasıyla, ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Hollanda, Ürdün, B.A.E ve İspanya. Ülkemiz markalarının e-İhracat yaptığı ürünler sırasıyla, giyim ve aksesuar, mücevher, ayakkabı, halı, bitkisel ürünler ve yedek parça oldu. Özellikle tekstil sektöründe güçlü olduğumuz e-İhracat pazarı KOBİ’ler için önemli bir potansiyel kanaldır.
e-İhracatta başarılı olabilmek için, e-İhracat stratejine, analize, farklı dillerde konuşabilmeye, sınır ötesi lojistik operasyonlarının geliştirilmesine, satış sonrası iade, gümrük vergisi ve KDV ile banka komisyon oranlarında düzenlenmelere ihtiyaç duyulmaktadır.

İnternet sitesi e-İhracata uyumlu olmalı
KOBİ’lerin e-İhracat’a başlarken, hali hazırda e-Ticaret yaptıkları internet sitelerini e-İhracata uyumlu hale getirmeleri, hedef ülkenin ana diline uygun ve farklı bağlantı linkleri kullanmaları önemlidir. Düzenlemenin, hedef ülke ana dilinde, o ülkenin para biriminde ödeme, ödeme sistemleri ve lojistik alternetifleri gözetilerek yapılmalıdır. Yapılacak bu çalışma aynı zamanda SEO (arama motoru optimizasyonu) yapılmasını ve ürününün ön plana çıkmasını da sağlayarak satış olasılığını artıracaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar