e-Health Summit 2015’ten izlenimler...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Dünyada günümüzde sağlıkta büyük bir teknolojik dönüşüm yaşanıyor...

Örneğin bilgi, iletişim ve bilgisayar teknolojilerinin tıbbi cihazlarda kullanımıyla başlayan bu dönüşüm, internetin ve sonrasında mobil teknolojilerin hayatımıza girmesiyle çok farklı bir boyut kazandı.

Dünyada ve ülkemizde insanlar bu enstrümanları kullanarak sağlıklarını ilgilendiren her konuda artık her zaman olduğundan çok daha geniş bilgiye sahip oluyorlar... 

İnsanlar sadece sağlık sorunları hakkında değil; hastaneler, doktorlar ve daha bir çok konuda internetten detaylı araştırmalar yaparak bilgiler ediniyorlar... 

Sağlığın finansmanı ile ilgili işlemler, tıbbi kayıtlar, hastalarla iletişim, klinik süreçler gibi sağlıkla ilgili aklımıza gelen tümsüreçler... 

Bir başka yönüyle de sağlık sektöründe politika belirleyici ve kural koyucu birimler, hastaneler, eczaneler, sigorta şirketleri faaliyetlerini kesintisiz, doğru, kaliteli ve hızlı bir biçimde sürdürebilmeleri için digital platformları kullanmak zorunda... 

Geçtiğimiz günlerde Hilton İstanbul’da düzenlenen “e-Health Summit 2015”e değerli arkadaşım Dr. İbrahim Erdoğan’nın davetlisi olarak katılmıştım... 

İbrahim Bey toplantıyı düzenleyen Medimarka şirketinin sahibi... 

Hastaneler, ilaç sektörü, sigorta şirketleri, üniversiteler gibi sağlık sektörünün tüm bileşenlerini, teknoloji şirketleriyle birlikte aynı platformda bir araya getirmesini ve “Sağlıktaki Dijital Dönüşüm”ün ilgili tüm taraflarca bir arada değerlendirilmesi çok önemli bir başarıydı. 

Bu denli önemli ve başarılı bir toplantıya katılımın azlığını görünce garipsedim. 

İbrahim Bey; “Toplantıya kimleri çağırdınız, neden katılım azdı?” soruma “Sağlık sektörünün bütün bileşenlerin temsilcilerini toplantımıza davet ettik”; “Bunları açar mısınız?” soruma da “Akademisyen hekimler, ilaç sektörü yöneticileri, teknoloji firmalarının yöneticileri, sağlık bürokratları, kamu ve üniversite hastanelerinin başhekimleri, özel hastanelerin başhekim ve genel müdürleri, tıp ve IT derneklerinin yönetim kurulu üyeleri, sağlık sigortalarının yöneticileri, görüntüleme teknolojileri firmalarının yöneticileri, sağlık kuruluşlarının çözüm ortaklarının yöneticileri, sağlık mensuplarına yönelik servislerin yöneticileri” çağrılıydı diyerek yanıt verdi. 

Merak ettiğim şu soruları sormadan geçemeyeceğim.. 

Kamunun, üniversitelerin, meslek kuruluşlarının sağlıktaki dijital dönüşümle ilgili bir faaliyeti, anlatacak bir projesi mi yok? 

Eğer varsa, ki eminim de vardır, sağlığın tüm taraflarının bir araya geldiği böyle bir toplantıda anlatmayacaklar ise nerede anlatmayı düşünüyorlar? 

Tıp fakülteleri, Eczacılık fakülteleri, Tabipler Birliği, Eczacılar Birliği temsilcileri keşke böylesine önemli bir toplantıya katılmış olsalardı... 

Toplantıya dönersek... 

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin, Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği’nin, Yazılım Sanayicileri Derneği’nin başkan ve temsilcilerinin açılış konuşmalarından sonra, “Sağlıkta Dijital Stratejiler”, “Görüntüleme Teknolojileri ve Hastalık Yönetimi”, “Dijital Çözümler ve Sağlık Profesyonelleri ile İletişim” konulu panellerin yer aldığı toplantıda; Biruni Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi gibi eğitim kurumlarının yanı sıra Abdi İbrahim, Astra Zeneca, Bayer, Janssen, Mustafa Nevzat, Novartis gibi bu alanda önde gelen ilaç firmaları; GE, Siemens tıbbi görüntüleme firmaları ile Medimarka, Turkcell ve Orion gibi teknoloji şirketlerinin yöneticileri sunumlar yaptılar. 

Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı, değerli dostum Doğan Ufuk Güneş, “Yazılım, çoğu sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de olmazsa olmazlardandır. 

Günümüzde önemi iyice hissedilen yazılım sistemleri, önümüzdeki senelerde tıp sektöründe de daha önemli ve kritik bir hale gelecektir. 

Hastanelerde başlıca verileri de şu şekilde sıralayabiliriz... 

Bilgi Sisteminde Yer Alan Veri Türleri: Klinik veri, demografik veri, Hasta indeksi bilgileri. 

Finansal veri: Faturalandırma, ödeme sistemleri, sağlık hizmetinin maliyeti. 

Araştırma verileri, referans veri: Literatür, araştırma sonuçları, protokoller, bakım planları (care map), klinik uyarı ve alarm sistemleri, operasyonel karar vermede kullanılan diğer veriler.” sözleriyle yazılım sektörü ile sağlık sektörü ilişkisini anlattı.

e-Health Summit 2015’te yer alan, sağlıktaki dijital dönüşümün öncü kuruluşlarının yöneticilerinin sunumlarından da anlaşılıyor ki sağlık hizmetleri büyük bir teknolojik dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşüm sayesinde hastalıklardan korunma ve hastalıkların yönetimi konusunda her zamankinden çok daha güçlü olacağız. 

Ancak bu gelişmelerin sağladığı faydalar kadar kişisel bilgilerimizin, bilhassa sağlığımızla ilgili verilerin korunması ve mahremiyeti konusu da önem kazanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar