e-faturada başlangıç tarihinde değişiklik
Bilindiği üzere, elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esaslar 5 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmişti. Söz konusu tebliğ ile anonim ve limitet şirketlerin elektronik fatura oluşturmalarına, alıcısına iletmelerine, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmelerine izin verilmişti.
Daha sonra, 397 sıra numaralı Tebliğ’de, 416 sıra numaralı Tebliğ ile değişiklik yapılarak, elektronik fatura uygulamasından yararlanacak olanların kapsamı genişletilmişti. Buna göre Vergi Usul Kanunu’nun 232. maddesi kapsamında fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere (VUK’un 232. maddesinde ise fatura düzenlemek zorunda olanlar; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ve kazancı basit usulde tespit edilenlerle, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler olarak sayılmaktadır) elektronik fatura uygulamasından yararlanma hakkı tanınmıştı. Daha sonra yayımlanan 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;
a) 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan,
b) Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olan,
mükellef guruplarına elektronik defter tutma ve elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilmişti.
Keza 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin üçüncü bölümünün son paragrafı değiştirilerek elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için 1/9/2013 tarihinden itibaren (1/9/2013 tarihine kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurulması ve listelere dahil edildikleri tarihten itibaren) elektronik fatura göndermeleri ve almaları zorunlu tutulmuştu.
Bu kez 30.12.2013 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan ve Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan e-Arşiv Uygulamasına ilişkin usul ve esasları açıklayan 433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik fatura düzenleme zorunluluğunun başlama tarihi değiştirlmiştir.
Yapılan düzenlemeye göre;
a) 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin üçüncü bölümünün son paragrafında yer alan ve elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları elektronik fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunluluğunun başlangıç tarihi 01/04/2014 olacaktır.( Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.)
b) 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında zorunluluk getirilen mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları 01/04/2014 tarihinden itibaren elektronik fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunlu olacaktır.
Öte yandan, söz konusu 433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer alan ve elektronik arşivi içeren diğer konulara daha sonraki yazılarımızda değinilecektir.