DYO sadece İzmir'in değil Türkiye'nin önemli bir boya tesisi v

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yaşar Holding AŞ, DYO Boya'yı kapsayabilecek şekilde stratejik ortaklık/işbirliği için ön görüşmelere başladığını duyurdu.

Boya sektörü, Yaşar ailesinin ilk işidir.

1927'de Durmuş Yaşar'ın İzmir Şeritçiler'de açtığı ilk boya dükkanı, büyüdü, gelişti, başka işlere kaynak yarattı ve sonunda Yaşar Holding oluştu. Durmuş Yaşar ilk boya imalaşanesini 1941 yılında kurdu.

Türkiye'nin ilk boya fabrikası 1954 yılında baba Durmuş Yaşar ve oğlu Selçuk ve Selman Yaşar'ın bir araya gelmesiyle 'Durmuş Yaşar ve Oğulları'nın baş harflerinden oluşan DYO markası ile üretime geçti.

Yaşar Boya ve Kimya Grubu, 180 bin ton boya üretim kapasitesi, 950 çeşit ürünü, 3 bin 200 ambalaj ve çeşitle Türk pazarının ihtiyacını karşılayan ve ihracata yönelen önemli bir kuruluş haline geldi.

Yaşar Holding boya sektöründe DYO Boya Fabrikaları ve Sanayi, DYO Matbaa Mürekkepleri Sanayi, DYO Balkan SRL, Kemipex Joint Stock ve Mediterranean Trade for Paints Company şirketleriyle faaliyet gösteriyor. DYO, inşaat, deniz, endüstriyel ve tekstil boyaları ile sentetik reçine, polyester ve yapı kimyasalları üretiyor.

Yapılan açıklamada "'Boya sanayii çok global bir yapı aldı. Artık global olmak isteyen birçok şirket bu tür işbirliklerine gidiyor. Türkiye'de de örnekleri pek çok' dedi. DYO Boya, daha önce yurtdışında yerleşik bir şirketle boya sektöründe yüzde 50-50 ortaklıkla şirket kurmak üzere ön görüşmelere başladığını Ekim 2007'de açıklamış, ancak geçtiğimiz nisan ayında bu görüşmelere ara vermişti" deniliyor.

DYO için stratejik ortak arama girişimi (1) Yeni değildir. 2007 yılında yüzde 50-50 ortaklık için görüşmelere başlanmıştı. Ancak sonuçlandırılamamıştı. (2) Yaşar Grubu'nun sektörü değerlendirerek yabancı ortak aramak hakkıdır. (3) Gene de haber üzücüdür.

Çünkü: (1) DYO markası kolay oluşmadı. Ardında kişisel çaba var, ekonomik mücadele var. (2) Boya işi Yaşar ailesinin temel işidir. (3) 1941 yılında başlayan üretimden bugünlere gelindi. (4) DYO markası İzmir'in önemli markasıdır. Boya tesisleri İzmir sanayinin önemli tesisleridir. (5) DYO'ya yabancı büyük bir boya kuruluşunun yüzde 50-50 ortak olmasından sonra Türkiye'de DYO'nun üretim yaptığı boyalarda çok uluslu şirketlerin pazar hakimiyeti kaçınılmazdır.

Tekrarda yarar var. DYO'nun durumunu en iyi değerlendirecek olanlar, hakim ortaklarıdır. Stratejik ortak aranıyor ise buna ihtiyaç var demektir. Kimsenin neden yabancılarla ortaklığa gidiliyor diye sormaya hakları olamaz. Herhalde bu markayı yaratan büyüten Selçuk ailesi de bu gelişmelere üzülmektedir.

Fakat Türkiye'de sanayide ortaya çıkan olumsuz gelişmelerin DYO gibi köklü ve başarılı bir firmanın bile stratejik ortak arayışına yol açacak boyuta ulaşması üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.

DYO gibi köklü, markalaşmış, iç ve dış pazarda başarılı olmuş bir sanayi kuruluşumuzun stratejik ortak arayışına zorlandığı bir sanayileşme ortamında yeni yatırımların nasıl yapılacağı ve büyüyeceği, nasıl markalaşacağı, yabancılarla nasıl rekabete girebileceği tartışılmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018