Düzeltme mi? Boğa’nın mezbahaya girişi mi?
ABD endekslerinde önemli bir satış beklemek ve buna yönelik pozisyon almak son yılların en büyük hatası ve para kaybettiren işlemlerinden bir tanesi oldu. Bazen Fed’in yeni bir varlık alımı açıklaması, bazen varlık alımını azaltmayı ötelemesi bazen de faiz artışını ileri bir tarihten daha ileri! bir tarihe ertelemesi ile piyasalar hisse almaktan vaz geçmedi. Bu gerekçelerin hiç birisinin olmadığı zamanlarda da Apple yeni bir telefon veya saat çıkardı ve endeksler yükseldi. Hemen söylemekte fayda var, ABD endekslerinde yukarı trendin bittiğini düşünmüyorum. Ve nihai zirvenin çok daha yüksek seviyelerde oluşacağına inanıyorum.Ancak daha kısa vadede kaygılıyım. Gerek teknik gerekse temel olarak bir düzeltme yaşanabileceğini gösteren işaretler artıyor.
Dow teorisine göre baktığımızda, ki bu teori kabaca ulaştırma ve endüstriyel endekslerin bir birini onaylaması gerektiğini söyler, ulaştırma endeksi Dow’un yükselişine ayak uydurabilmiş değil. ‘Sat’ sinyali vermiyor ancak üç ayı bulan bu uyumsuzluğun sürmesi iyiye işaret değil. Temel olarak baktığımızda ise endeksin performansı ile yakın ilişki içinde olan ekonomik veri sürprizleri negatif bir resim çiziyor. Lehman krizinden bu yana ABD verileri en hayal kırıklığı yarattığı dönemde bulunuyor. Ancak eklemekte fayda var ki negatif sürprizlerin hepsi kötü veri değil. Yüksek beklenen veriler biraz düşük geldiğinde bu negatif bir sürpriz olarak kaydediliyor. Yani bir daralmadan bahsetmiyoruz.
Son açıklanan dayanıklı mal siparişlerini de baz alırsak birinci çeyrekte ABD yüzde 1.4 civarında büyümüş görünüyor. Buna dördüncü çeyrekte de ekonominin momentum kaybettiğini eklersek Fed’in aldığı kararda çok haksız olmadığını söylemek mümkün.
Elbette bu gelişmeler ve kısmen de kuvvetli dolar şirket bilançolarına da yansıyacaktır. Yani Nisan ayında açıklanacak olan bilançolar çok tatminkar olmayabilir. Bu iki resmi yan yana koyduğumuzda önümüzdeki birkaç hafta içinde yüzde ona yakın bir düzeltme ihtimali çok artmış durumda. Ancak hala her türlü düşüş alım için bir fırsat.
Peki, böyle bir düşüş reel ekonomi veya diğer enstrümanlar açısından bir anlam ifade ediyor mu? ABD endekslerinde düşüş yaşanırsa büyük bir ihtimalle Japon yeniden de değer kazançları görülecektir. Zaten ECB (varlık alımlarına yeni başladı) ve FED (varlık alımlarını bitirdi) arasında bir merkez bankası olan BOJ bir süredir gündemden düştü. Bu Yen’in değer kazanması ile sonuçlanabilir. Çok değer kazanmasına ihtimal vermediğim ABD 10 yıllıkları ise bir süre daha yüzde iki seviyesinin altında kalacaktır. Bu özellikle gelişmekte olan ülke fiyatlamaları açısından önemli bir gösterge. Ancak oluşacak bu rahatlama yanıltıcı olmamalı. Zira ABD getirilerinde de yön yukarıda. Son olarak Euro 1.12-14 seviyesine kadar yükselebilir. Hatta kendimizi 1.1780’i bile konuşurken bulabiliriz. Ama Avrupa’nın krizine az kaldı.