Düşündürücü

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Geçen haftaki yazımızı şöyle bitirmiştik: "Böyle bir ortamda AB ve ECB'nin aldığı tedbirlere ilave olarak FED, AB'nin yardım paketine swap yolu ile ECB'ye kredi vermeyi kabul etti. Böylece ECB'nin de Avrupa'da ihtiyacı olan bankalara ABD Doları cinsi kredi verebilecek olmasının önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Alınan bu kapsamlı önlemler sonrası piyasalarda yaşanan (ve bizce abartılı olan) birçok ülke borcunun yeniden yapılandırma endişelerinin kısa ve orta vadede bizce ortadan kaldırabilir. Ayrıca Portekiz ve İspanya gibi ülkelerin Yunanistan'a nazaran daha iyi mali (bankalarının daha sağlıklı olması, kamu finansmanı ihtiyacının daha az olması gibi) konumda oldukları bilgisi de göz önüne alınmalı.

Önümüzdeki dönemde daha güçlü konumda olan ülkelerin, Yunanistan'a destek vermekle ne tür siyasi dinamikler ile karşılaşacakları ve alınması gereken tedbirler nedeniyle büyümenin nasıl etkileneceği gibi soruların gittikçe daha fazla artacağını tahmin ediyoruz."

Nitekim geçen hafta piyasaların, yardım paketi ve alınan tedbirlere rağmen, AB borç sorunlarının küresel büyüme üzerinde nasıl etki yapacaklarını daha fazla sorguladığını gördük. Bu sorunların küresel ekonomik büyümeyi tehlikeye atacağı korkularıyla küresel piyasalar, ciddi bir satış baskısı altına girdi.

Küresel borsalardaki satışlar ile uyumlu olmayan resim ise Euro'daki değer kazancıydı. Bunun sebebini ise ECB'nin müdahalesinin olabileceği yönündeki bazı görüşlerin olmasını gösterebiliriz. ECB'nin önceki müdahalelerinde önce sözel sonra gerçek müdahalede bulunmuş olması bu ihtimalini azaltsa da, müdahale olasılığının piyasa tarafından daha ciddiye alınmasın sonucunu da beraberinde getirebilir.

Piyasalarda yaşanan sert düşüş sonrası, Çin Başkanı Hu Jintao'nun Çin'in ekonomi ve para birimi ile alacağı tedbirlerin "yavaş" olacağı şeklindeki vurgusu da piyasa tepkisi için uygun bir zemin yaratmış gibi görünüyor.

Daha orta vadeli bir bakış açısıyla bakıldığında ise piyasada yaşananların ekonomi üzerindeki etkilerini dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün için henüz var olmayan ama küresel çapta finansmanın daha ciddi bir sekteye uğraması halinde büyük bir soruna dönüşebilecek olan büyüme dinamiklerinin gelişimi de borç sorunları açısından oldukça önemli.

Bu bağlamda, kredi piyasalarının durumunun 2008'dekinden çok daha iyi durumda ve çok daha az problemli olduğunu eklemek istiyoruz. Bunun yanında üç aylık Libor ve üç ay sonrasına ilişkin FED faiz beklentisi (overnight index swap-OIS) arasındaki spread gibi bazı göstergelerin son zamanlarda artma eğiliminde olması biraz düşündürücü. Bu anlamda takip edilmesi gerekiyor.

Bu dönemde fiyatların geldiği nokta itibariyle ve yurtdışı kredi piyasalarında yaşanan gelişmelere bağlı olarak bundan sonraki sürecin önümüzdeki aylarda daha zorlu hale gelebileceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017