Düşük Likidite büyük dalgalanmalara neden olabilir

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Şevket Keresteci / Finansinvest

Avrupa'da mali sıkıntılara çözüm umutları EURO'yu destekliyor içinde bulunduğumuz hafta ve Haziran ayı, bu çerçevede önemli karar ve açıklamaların gündeme gelebileceği bir ajanda sunuyor bizlere.Bu nedenle, Mayıs başından itibaren baskı altında kalan ve USD karşısında %6 civarında değer kaybeden EURO'nun son günlerde tepki bulduğunu görüyorum.

Genel seçimlere iki hafta kaldı, artık seçim sonrası senaryolar konuşuluyor. Son anketlere göre tek parti iktidarı ve siyasi istikrar algıları hala en yaygın beklenti konumunda. Ancak, seçimlerin ardından gündeme gelmesi beklenen "yeni anayasa" ve "başkanlık sistemi" tartışmalarının içeride gerginlik yaratabileceğinden endişe ediliyor. Cari açık risklerinin arttığı, çekirdek enflasyon göstergelerinin yükselişe geçtiği, mali disiplinin kritik önemini taşıdığı bir ortamda siyasi iradenin ekonomi odaklı konsantrasyonunun azalabileceği algısı TL varlıklar için bir risk. Ancak, bu risklerin diğer piyasa parametreleri ile birlikte değerlendirileceğini, önceki yıllarda yaşanan benzer durumlarda da test edildiği gibi tek başına fiyatlar üzerinde etkili olmayacağını düşünüyorum.

MB, seçim öncesi zorunlu karşılıkları sabit bıraktı, döviz alım ihale tutarını düşürdü. Merkez Bankası'nın bu kararları TL varlıklar için kısmi bir destek etkisi yaratsa da küresel para piyasalarındaki hareketliliğin ve içeride makro göstergelerin TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde daha etkin olacağını düşünüyorum. Bununla beraber, Banka'nın zorunlu karşılık oranlarında artırıma gitmek için hala yeterli hareket alanı bulunduğunu görüyoruz.

Hafta genelinde ABD istihdam verileri ve TÜİK enflasyon rakamları izlendi. İstihdam verilerinin düşük gelmesi halinde USD'de zayıflık ve riskli varlıklara yönelen bir yatırımcı ilgisi görebiliriz. Enflasyonda ise, uzun süredir belirttiğimiz gibi yaz aylarında yükseliş bekliyoruz. Tahminimiz, bu Cuma açıklanacak 12 aylık TÜFE'nin Mayıs ayında %4,30'dan %5,70 seviyelerine yükseleceği yönünde. Baz etkisinden kurtularak Nisan ayında %4,3 seviyesine yükselen enflasyon rakamının Mayıs ayında da yükselişe devam etmesi bekleniyor. Geçen hafta PPK tutanaklarında, işlenmemiş gıda fiyatlarının etkisi ile Mayıs ayı enflasyonunun %5,5'in üzerinde olacağının öngörülmüştü. Aylık %1,05 artışla 12 aylık enflasyonun %5,7'ye gelmesini beklemekteyim.

İMKB geçen hafta düşüşlerinden sonra bu hafta içerisinde tepki alımları iki gün etkili olabildi. Dış borsaların negatif etkisi ile satıcı ağırlıklı son iki gün geçirebilir.Kademeler de düşük likidite ,fiyatlardaki büyük dalgalanma yaratabilir yatırımcıların buna çok dikkat etmelerini öneriyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017