Durumdan vazife çıkaranlar!..
TÜİK’in 2013 Kasım verilerine göre Türkiye’deki 2 milyon 600 KOBİ faaliyet gösteriyor. Bunların %95’i ‘mikro işletme’ olarak tanımlanan ve çalışan sayısı 1-9 kişi arasında değişenler ve sayıları 2.5 milyonu buluyor.
10-49 arasında çalışanı olan ve sayıları 46 bini bulan küçük işletmeler, geri kalanı ise 50-250 çalışanı olan ve sayıları yaklaşık 20 bini bulan orta ölçekli işletmelerden oluştuğu görülüyor.
Ekonomiye ve istihdama katkısına bakıldığında KOBİ’ler toplam istihdamın yüzde 78’i, ihracatın yüzde 60’ı, katma değerin ise yüzde 55’i sağlıyor.
Kredilerden aldıkları pay ise %25 civarında.
Yaşadıkları sorunların başında ise hala finansman krediye erişmekte zorluklar geliyor.
İmalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİlerin % 3-10 kar marjı ile çalıştığı bilinmekte.
Merkez Bankası'nın faizleri arttırma kararıyla bankalarda kredi faizleri % 18-25 bandına oturmuş durumda ..
Maliyetlerin artması, iç talebin daralması, KOBİ'ler için risk oluşturacak.
Buna kur riski de eklendiğinde KOBİ’lerin yönetmesi gereken risk bir miktar daha artacak.
Bu koşullarda KOBİ'lerin bırakın yeni kredi almalarını mevcut kredilerini ödemekte zorlanacaklar. Kur ve faizlerin artışıyla KOBİlerin kredi risklerinin arttığı düşüncesi ile bazı bankalar son günlerde deyim yerindeyse durumdan vazife çıkarma çabasına girmişler.
Verdikleri kredileri sağlama almak için bu kez farklı bir yöntemi uyguluyorlar.
Uygulanan yöntemin adı “Stres Testi.”
Bankacılıkta uygulan bir test..
BDDK kaynakarına göre ‘Stres Testi’ ,Bankacılık sektörünün, piyasalarda oluşan yapısal bozulmalar, ekonomik krizler ve riskler karşısında dayanıklılık gücünü analizlerle tespit etmeye, ölçmeye yarayan bir test. Bu teste göre, kurumlar iki başlık altında değerlemeye tabi tutuluyor.
Birincisi, hassasiyet testi, ikincisi senaryo analizleri testi.
Bu iki analizde likidite riski, operasyonel risk ve kredi riski ile beraber, henüz gerçekleşmemiş olayların gerçekleştiği varsayımı üzerine yapılan değerlendirmeler ve ölçümlemeler yer alıyor.
Bu değerlemede, kur oynaklığı, faiz değişimleri, likidite sıkışıklığı, süreçte yaşanan değişimlerin, sermaye yeterliliklerinin ve aldıkları riskin bankaya ve sektöre olası etkileri inceleniyor.
Stres testi sonucu KOBİ’ler; mali tablonuz bozulmuş, riskiniz artmış bu nedenle ek teminat istenmesi ,kredileri erken ödenmesi hatta kapatılmasının istenmesi gibi sonuçlarla karşılaşıyor.
Bu işlemlerin yaygınlaşması KOBİ'leri her yönüyle zor duruma düşürecek, işletmelerin küçülmesine hatta kapanmasına neden olabilecek sonuçları doğuracaktır...