Durmuş Yaşar Müssesesi'nden Yaşar Holding'e…
Bulundukları kente damga vuran kişi ya da kuruluşlar vardır. Bunlar bazen tarihi bir kahramandır, çoğu zaman da kent ekonomisine ve sosyal hayatına büyük katkılar sunan bir aile. İzmir için de Yaşar Ailesi'nin yeri ayrı. Bu durum yalnızca Pınar ve DYO gibi iki dev markayı çıkarmış olmasından kaynaklanmıyor. Bunun nedeni, Yaşar Topluluğu'nun çalışmalarını ekonomik olduğu kadar sosyal yönden sağlam bir toplum olarak geleceğe ulaşma hedefiyle sürdürmesi, tüm paydaşları ile daha iyi bir yaşam için çalışması. Paydaş deyip de geçmeyin, 21 şirket, 24 fabrika ve tesis, 2 vakıf, 7 bin 500 çalışan, 200 bin satış noktası ve bin 500 bayiden söz ediyoruz.
Geçen hafta Yaşar Holding yöneticileri holdinge ait, Türkiye'nin ilk 1100 yataklı tatil köyü Altın Yunus'ta gazetecileri ağırladı. Hoş ve samimi geçen sohbete Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Feyhan Yaşar ve İdil Yiğitbaşı, Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Gökoğlu, İcra Başkanı Mehmet Aktaş ve Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı katıldı. Toplantıda Yaşar Topluluğu'nun sosyal yönünü bir kez daha hatırlamış olduk.
Temelleri 1927'de açılan "Durmuş Yaşar Müessesesi"ne dayanan Yaşar Topluluğu, bir asra merdiven dayadı. Gıda, içecek ve boya başta olmak üzere turizm, temizlik kağıdı, dış ticaret ve enerji gibi sektörlerin Türkiye'deki kurucusu demek yanlış olmaz. 2016 konsolide brüt cirosu 4,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Son 5 yılda yaklaşık olarak 800 milyon TL'lik bir yatırım yaptı. Bu yatırımların önemli bir kısmını da çevre, eğitim, kültür, sanat ve spor ekseninde sürdürülebilirlik çalışmaları oluşturdu.
Toplantıda görebildiğimiz kadarıyla holding yöneticileri bu tür çalışmaları anlatmaktan daha çok keyif alıyorlar. Bunlardan birkaçını sıralarsak, öncelikle karbon ayak izi projesinden söz etmemiz lazım. Holding 2020'ye kadar karbon salınımını yüzde 15 azaltmayı hedefliyor. Bunu su ayak izi projesi ve enerji yönetimi takip edecek. Yaşar Holding eğitime de ciddi katkı sağlıyor. 7 okulu var. Burs verdiği öğrenci sayısı 6 bin 175. Yaşar Üniversitesi, Pınar Enstitüsü yanında eğitim konusunda pek çok proje yürütüyor. Kültür ve sanat konusunda da Dyo Sanat Ödülleri, Pınar Çocuk Resim Yarışması, Pınar Çocuk Tiyatrosu, Pınar Çocuk Resim Atölyesi gibi çalışmaları uzun yıllardır sürdürüyor. Selçuk Yaşar Resim Müzesi ve Selçuk Yaşar Sanat Galerisi'ni sanatseverlerin hizmetine sunan holding Nysa antik kenti, Erythrai antik kenti eski Symrna antik kenti, Symrna Agorası kazılarına destek sunuyor.
Yaşar Holding'in kentin sporuna yaptığı katkı da inkar edilemez. İki yıl önce Türkiye Basketbol Ligi'nde şampiyon olarak İzmir'e büyük gurur yaşatan Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı'na uzun yıllardır sponsorluk yapıyor. Ayrıca Pınar Su da Türkiye Basketbol Federasyonu ve Basketbol Milli Takımları'nın resmi içecek tedarikçisi. DYO da, A Milli Futbol Takımı'nın sponsorlarından.
Türkiye'nin ilk boya markası DYO, ilk modern ambalajda süt fabrikası Pınar Süt, ilk 1100 yataklı tatil köyü Altın Yunus, ilk modern entegre et tesisi Pınar Et, ilk organik gübre fabrikası Çamlı Yem, ilk tek yönlü ambalajda şişelenmiş su Pınar Su, ilk beyaz ırk hindi yetiştiriciliği, ilk kültür balıkçılığı gibi çok sayıda ilke imza atan Yaşar Topluluğu, sosyal projeleri konusunda da örnek alınmalı.