Durgunluğun göstergesi dolaylı vergi gelirlerindeki yavaşlama
Ocak-ağustos dönemi vergi gelirleri açıklandı. Sekiz ayda vergi gelirlerinde yüzde 16.2 oranında artış var.
Enflasyonun şişkinliği ayıklandığında artı oranı yüzde 5.7'e geriliyor.
Vergi gelirlerindeki reel olarak artış hızı, ekonominin reel büyümesinin üzerinde görülüyor.
Bilindiği gibi vergilerin bir bölümü doğrudan vergiler. Bunların da en önemlileri gelir ve kurumlar vergisi. Doğrudan vergiler genelde geçmişteki durumun göstergesi.
Dolaylı vergiler ise, ülkede genel tüketim harcamalarını, piyasadaki gelişmeleri gösteriyor.
Yılın ilk 8 ayında doğrudan vergiler reel olarak yüzde 9.7 oranında artarken dolaylı vergilerin yüzde 3.7 oranında artması, ekonomik büyüme çizgisinde kalması dikkati çekiyor.
İzerinde en fazla durulması gereken dahilde alınan KDV gelirinin yüzde 2.3 oranında gerilemesidir.
Demek ki, iç piyasada KDV'ye tabi işlemlerde bu oranda bir gerileme var. ınsanlar bir yıl önce yaptıkları harcamanın gerisinde bir harcama yapmışlar.
Buna karşılık gene çarpıcı bir gelişme, dış ticaretten alınan KDV oranlarındaki yüzde 12 oranındaki artış. Demek ki ithalat bütün hızı ile devam ediyor.
ıç piyasadaki gerilemeye rağmen ithalattaki artışın kaynağı, üretimde ithal girdilerin payının artmasıdır.
Piyasa göstergesi olarak alkollü içkilerden alınan vergilerin gerilemesi, motorlu araçlardan alınan vergilerin düşmesi, akaryakıt vergilerindeki artışın sınırlı hamlası durgunluğun diğer göstergeleri.
İst üste olumsuz göstergeler yayınlanıyor. Bu göstergelerin kaynağı devlet kuruluşları. Önemli olan bu göstergelerin iyi şekilde değerlendirilerek, ekonomide sorunların kemikleşmesini önlemektir.
Ne yazı ki bu konuda duyarsızlık var. Olumsuz göstergelerin önemini vurgulayanlar "kötü niyetli" kişiler olarak adlandırılıyor. Uyarılan dikkate alınmıyor.