Dünyayı yakalamaya çalışmak

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI [email protected]

Küresel borsalar Wall Street’in yeni zirvelerinin eşliğinde yükselmeye devam ediyor. ABD ve Avrupa imalat sanayi verilerindeki bozulma ve doların güçlenmeye başlaması risk iştahını bozamadı. 

Faizlerin düşük kalmaya devam edeceği bir konjonktürde küresel sermaye makul büyümenin devam ettiği ABD hisse senetlerine ve getiri potansiyelinin yüksek olduğu gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelmeye devam ediyor.

Yüksek betalı Türkiye piyasaları küresel risk iştahının güçlenmesinden en çok yararlanan varlık grupları arasında yer alıyor. ABD kaynaklı ağır yaptırım riskinin azalması Türkiye varlıklarının dünyaya göre daha güçlü seyretmesini sağlıyor.

Değerlemelerin en kötü gelişmeleri içerecek kadar ucuz olması ve yabancı pozisyonunun tarihsel ortalamaların çok altında seyretmesi Türkiye varlıklarındaki yükselişin gelişmekte olan piyasalara göre daha sert olmasını sağlıyor.

Risk iştahının yüksek oluşu ve pasif fonlara para girişinin güçlü olması Türkiye varlıklarının “Merkez Bankası Başkanının görevden alınması” gibi kötü haberlere tepki vermemesini sağlıyor. Piyasa beklentisinin çok üzerinde faiz indirimine rağmen Türk lirası değer kazanmaya devam edebiliyor ve uzun vadeli yerel tahvillerde sermaye kazancı görülebiliyor.

Bundan sonra ne olacak? Fed’in 3x25 baz puan, ECB’nin 2x10 baz puan faiz indireceği, Çin Merkez Bankası’nın munzam karşılık oranlarını 50 baz puan aşağı çekeceği bir konjonktürde küresel piyasalardaki yükselişin kısa vadede devam etmesini bekliyoruz.

Türkiye varlıkları kısa vadede dünyaya göre daha güçlü seyretmeye devam edebilir. Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık faiz indirimine rağmen Türk lirası halen en cazip getiriyi sunan gelişmekte olan para birimleri arasında yer alıyor.

Nominal faiz oranının yüksek olmasının yanı sıra Türk lirası zımni oynaklığa göre düzeltilmiş anlamda en yüksek getiriyi sunuyor. Reel faiz anlamında ise Meksika'dan sonra en yüksek ikinci getiriyi sunan para birimi konumunda.

Toparlayalım... Ekonomi politikası anlamında yapılan vahim hatalara rağmen Türkiye varlıkları için kısa vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 14 trilyon dolarlık eksi nominal faiz, 25 trilyon dolarlık eksi reel faiz veren tahvil stoku getiri arayışındaki küresel sermayenin Türkiye gibi ülkelere akmasını sağlayacak. Ancak geçmiş örnekler, politika hataları nedeniyle bu durumun hızla değişebildiğini gösteriyor. Bu nedenle Türkiye varlıklarında uzun pozisyonlar taşınırken zarar-durdur seviyelerinin iyi ayarlanması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019