Dünyaya ilham ver. Geleceği biçimlendir.
Her yıl, dünya çapında 500 milyon elektronik cihaz satan Samsung Electronics, yeni ürünü Galaxy Fold’la yeni bir dönem başlatıyor. Dünyanın ilk katlanabilir ekranlı telefonu, Galaxy Fold, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 39 ülkede piyasaya sunuluyor.
16 Nisan 2019’de, Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, Samsung Electronics Türkiye Mobil Ürünlerden Sorumlu Strateji ve Ürün Pazarlama Direktörü Anıl Öztekin ve Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Birimi Başkan Yardımcısı Cömert Varlık’la birlikte Galaxy Fold’u küçük bir basın grubuna tanıttı.
Kim, Samsung Electronics’in “Dünyaya İlham Ver, Geleceği Biçimlendir” felsefesiyle, 1969’dan beri, sürekli olarak inovasyona yatırım yaptığını ve içinde çalıştığı sektörleri dönüştürdüğünü vurguladı.
“Geleceği biçimlendirmek” vizyonu çok büyük bir iddia. Ancak, Samsung yılda 14 milyar dolar AR-GE yatırımı yaparak, iddialı konuşmaya hak kazanan bir kuruluş. Galaxy Fold örneğinde olduğu gibi, ürünler geliştirilirken sürekli olarak sektörü yeniden tanımlayacak ve çığır açacak çözümler peşinde koşuluyor.
Samsung ayrıca, deneyim mağazaları, inovasyon merkezleri gibi alanlar yaratarak, mevcut ve potansiyel müşterilerine ürünleriyle yakınlaşma imkanı sunuyor.
Galaxy Fold, gerçekten çok etkileyici bir ürün. Katlanabilir ekranı, laboratuvarda 200 bin kez açılıp kapanarak test edilmiş. Pil ömrü, altı kamerası,yüksek işlem gücüyle, geliştirilmiş yapay zeka yazılımıyla, tablet bilgisayar ve telefonu birleştiren bir ürün. DaeHyun Kim, ürünü bir “Mavi Okyanus” projesi olarak tanımladı. Bir başka deyişle, ürün kendisine yeni bir alan açıyor ve rekabetin kurallarını yeniden belirliyor.
On yıllık çalışmanın ürünü
DaeHyun Kim, Galaxy Fold’daki yenilikçi yaklaşımı şu sözlerle özetliyor: “Dünyanın ilk katlanabilir telefonunu yapmak hiç de kolay bir iş değil. Bunun üzerinde yaklaşık on yıldır çalışıyoruz. Tamamen yeni malzemelere ve yenilikçi bir mekanik vida teknolojisine ihtiyaç duyduk. Pil, soğutma sistemi ve kameralar gibi tüm temel bileşenleri baştan düşünmek zorunda kaldık. Ayrıca kullanıcı arayüzlerini yani telefonlardaki yazılımları da bütünüyle yeniden tasarlamamız gerekti. “
Yeni bir çağın başlangıcı
Samsung Electronics Türkiye Mobil Ürünlerden Sorumlu Strateji ve Ürün Pazarlama Direktörü Anıl Öztekin, cihazı “Mobil teknoloji dünyasında bir milat, yeni bir çağın başlangıcı” olarak tanımlıyor.
Öztekin’in verdiği bilgiye göre, Galaxy Fold’un ilk prototipi 2011 yılında ortaya çıkmış Bilim adamları katlanabilir ekran teknolojisini geliştirmek için yeni çözümler üretmiş. 7 farklı ülkede 1500’ün üzerinde endüstriyel tasarımcı ile çalışmalar yapılmış. Kusursuz işleyecek yazılım altyapısı içinse, Google gibi kuruluşlarla iş ortaklığı yapılmış.
Galaxy Fold’un ekranı yepyeni bir materyal ile üretilmiş. %50 elli daha ince bir yapıya sahip. Polimer Materyal görüntü kalitesini yüksek seviyede tutarken, katlanmayı mümkün kılıyor.
Sonsuz Esnek Ekran, özell bir menteşe sistemi sayesinde rahat ve sorunsuz olarak ekranın katlanmasını sağlıyor. Galaxy Fold, üç uygulamanın aynı anda açılabilmesi ve uygulamaların her birinin aktif şekilde kullanılabilmesini sağlayan “Gerçek Çoklu Görev “özelliğine sahip. Mesela bir film izlerken, aynı anda o filmdeki oyuncular hakkında Google’da araştırma yapmak ve sosyal medya aracılığıyla izlenim paylaşmak mümkün.
Görünen o ki, Galaxy Fold’un inovasyonları, mobil telefonların kısıtlamalarına son veren yeni yaklaşımlara yol açacak. Teknolojide yeni bir sayfa açılacak.
Sosyo-ekonomik düzey arttıkça radyo dinleme oranı da artıyor
Türkiye Araştırmacılar Derneği tarafından, 9-10 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 22. Araştırma Zirvesi’nde, Riak Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Olcay Akay ve Nielsen Türkiye Medya Lideri Mehmet Kanyılmaz’ın paylaştıkları verilere göre, ülkemizde her on kişiden altısı radyo dinliyor. Radyoya günde ortalama 3 saat 10 dakikalık bir süre ayırıyoruz. Sosyo-ekonomik düzey arttıkça, radyo dinleme oranı da artıyor. Her iki kişiden biri araçta radyo dinliyor. Hafta sonlarında da radyo dinlemeye ara vermiyoruz.
Türkiye Dünya TV İzleme Liginde ilk sıralarda
TİAK Televizyon İzleme Araştırmaları A. Ş. Teknik Komite Başkanı Ogün Doğan Akyol, 22. Araştırma Zirvesinde Değişen İzleme Davranışlarının Etkisinde TV İzleyicisini Anlamak sunumunda çok çarpıcı veriler paylaştı.
Örneğin;
• Türkiye dünya TV izleme liginde en üst sıralarda yer alıyor. 2017 rakamlarına göre, Türkiye ortalaması kişi başına günde 4.21 saat. Dünya ortalaması 2.5, Avrupa ortalaması 3.4 saat.
• 2017 ve 2018 rakamlarına göre hane başına günde 7 saat TV izliyoruz. Yaz aylarında izleme oranları azalıyor. Ekim-Haziran ayları arasındaki dönemde kişi başı en az 4 saat TV başında geçiriyoruz.
PTT’den Sanat ve Kültüre destek
Ülkemizin en köklü ve en yaygın ağa sahip kurumlarından PTT AŞ, ülkemizin kültürel ve sosyal değerlerine çıkıyor. Anma pulları ve posta kartlarıyla gelenekleri geleceğe taşıyor. 16 Nisan 2019 tarihinde, İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısında PTT’nin Bayburt’taki Baksi Müzesi için yayınladığı pul ve kartları görme fırsatı bulduk.
Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin KOÇAN ile PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan BOZGEYİK müzecilik adına yapılan bu işbirliğinin geri planını paylaştılar.
Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin KOÇAN, PTT yönetimine teşekkür konuşmasında müzeyi şu sözlerle tanımladı:
“Baksı Müzesi’ni hayal ettiğim dönemlerde büyük kentler ve Anadolu kırsalı arasında birbirinden kopuk iki yaşam modeli söz konusuydu. Merkez bir yanıyla kültürel hafızasından adım adım uzaklaşırken, çağdaş olan ise bu merkezlerde kendine alan açmaya çalışıyordu. Kırsal alan ise gurbet nedeniyle hızla kültürel yabancılaşma ortamına sürükleniyordu. Bu iki durumu birbirine bağlayan bir kültürel köprüye ihtiyaç vardı. Bu köprüyü Baksı Müzesi ile kurmuş olmamız benim için çok büyük bir mutluluk.
Geleceğin kültürünü kurmak
Kurumun 179 yıllık tarihi boyunca sosyal sorumluluk projelerine destek verdiğini belirten PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan BOZGEYİK’se “geleceğin kültürünü kurmak için” çalıştıklarını vurguladı:
“Geçmişe bakınca PTT AŞ’yi görmekteyiz, fakat PTT AŞ’de her kurum gibi içinde bulunduğu zamanın gereklerini gözeterek ve imkânlarını kullanarak daima kendini yenilemekte. Çünkü yenilenmeyen, yaşamıyor demektir. Bu nedenle, bütün dünyanın çehresini değiştiren dijital devrim sırasında şirketimiz de çağın gereklerini ve imkânlarını takip ederek topluma sunduğu ürün ve hizmetleri güncellerken, deyim yerindeyse geleceğin kültürünü inşa etmek üzere çalışmaya başladı. PTT olarak, kültürel değerlerimize sahip çıkma ve onları devam ettirmeye yönelik inisiyatif alıyoruz ve almaya devam edeceğiz”
Güzellik hareketine 11 bin gerçek kadın katıldı
Dove’un, geçen sene başlattığı “Benim Güzelliğim #RakamlarınÖtesinde” kampanyası, kadınları, yaş, beden ölçüleri ve kilo gibi kendilerine dayatılan ideal güzellik kalıplarını yok saymaya davet ediyor. Markanın çağrısı, kısa sürede iş, spor, sanat ve TV dünyasından pek çok kadının desteğiyle kolektif bir kadın hareketine dönüştü.
Türkiye’nin dört bir yanından 11 bini aşkın kadın, sosyal medya hesapları üzerinden kendi hikayelerini paylaşarak, bu hareketin bir parçası oldu. Kampanyaya destek veren kadınlar arasından seçilen yedi kişi, Dove’un yeni reklam filminde rol aldı.
Yeni reklam filminde kadınlar rakamları, bir güzellik klişesi olarak değil; hayatta kendi potansiyellerini ortaya koydukları ve kendilerini gerçekleştirdikleri tutkular üzerinden ele alıyor. Yazar için yaşı değil onu mutlu eden kitaplar, hemşire için beden ölçüsü değil kurtardığı hayatlar, bir genç kız için ise kullandığı makyaj malzemeleri değil kendisiyle barışık olduğu yıllar ön plana çıkıyor.