Dünyanın iki “çılgın” lideri “barış” için Singapur’da buluştu
27 Nisan’da Güney ve Kuzey Kore liderlerinin sınır buluşmasında attıkları Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik barış adımı atıldı. Dün de Singapur’da bir araya gelen ABD ve Kuzey Kore liderleri ortak bir deklarasyonu imzalyarak, dünya barışı yolunda yeni bir adım attılar.
Son yılda karşılıklı açıklamalarıyla Amerikan Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jung Un dünyada nükleer bir dehşet yaratıyorlardı. 6 ay önce karşılıklı tehditler en üst noktaya çıkmıştı.
Çatışmalı söylemleri savaşın eşiğine gelindiği izlenimini veriyordu.
Kuzey Kore lideri binlerce kilometrelik menzilli füze tehdidinden söz edip Okyanusta Amerika’nın kontrolündeki Guam Adası'nı vurmadan söz ederken, Trump, Amerikan donanmasının önemli gemilerini okyanusta Kuzey Kore’yi vuracak konumda konuşlandıracağını açıklıyordu. Dünyanın gözü önünde bu söylemler bir dehşet dengesini ortaya koymuştu.
Dünya iki lideri de “çılgın” olarak gördükleri için, bu söylemlerin sonunda bir çatışma ve savaş beklentisine girmişlerdi.
Sonra, iki liderin buluşacağı söylemleri gündeme gelmeye başlandı. Bir “buluşacaklar” bir “buluşmayacaklar” dendi. Tarih verildi, vazgeçildi. Sonra yeniden buluşma tarihi açıklandı.
Dün iki lider, Singapur’un Sentosa adasındaki Capella otelde bir araya gelip 38 dakikalık baş başa görüşmenin ardından “Kore yarımadasında barışı” amaçlayan bir anlaşma metnine karşılıklı imza koydular.
Bu buluşmadan önce 27 Nisan günü Kuzey Kore lideri Kim Jung Un, Güney Kore lideri Moon Jae-in ile sınırda buluşarak Kore savaşının son bulmasından 65 yıl sonra bir araya gelerek, “Kore yarımadasının nükleer silahtan arındırılması için ortak çalışma kararını” alarak “barış “ adımı atmışlardı. Trump-Kim buluşmasının da zemini hazırlandı.
Trump ile Kim’in buluşma kararı bunun ardından hızlandı ve dünkü buluşma gerçekleşerek, “Kore Yarımadası'nın nüleer silahlardan arındırılması” konusunu da içeren anlaşmayı imzaladılar. O anlaşmada 27 Nisan buluşmasının metnine de atıfta bulunuldu.
Anlaşmanın dört maddesi şöyle:
- ABD ve Kuzey Kore, iki ülke halkının uzun süreli barış ve refahı için ABD-Kuzey Kore ilişkilerini geliştirmek için çalışacak.
- ABD ve Kuzey Kore yarıadasında uzun süreli ve sabit barış rejimi için güçlerini birletirecek.
- 27 Nisan Parmunjom Beyanatı'na uygun olarak, Kuzey Kore Yarımadası'nda nükleer silahlardan arındırma yolunda çalışmalara başlayacak.
- Kimliği belirlenmiş olanların ülkelerine geri verilmesi dahil olmak üzere, savaş mahkumlarının kayıplar bakımından hukukları korunacak.
Art arda gelen bu Kore Yarımadası'ndaki iki barış buluşması, dünya barışına önemli katkıda bulunacağı gibi, Güney-Kuzey Kore yakınlaşmasını hızlandırmasına yol açacaktır. Bunun yanı sıra, Kuzey Kore’yi yalnızlaştıran, ona yönelik yaptırımların zaman içersinde son bulmasına yol açacaktır. 1953 yılında son bulan Kore Savaşı sonrası dünyaya kapanan Kuzey Kore zaman içinde yeniden dünyaya açılabilecektir.