Dünyanın damak tadı İstanbul’da

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Sirha İstanbul 2014’ün lansmanı, gastronomik bir akşam yemeği ile Fransız Sarayı’nda yapıldı. İlk kez 1983 yılında Fransa Lyon’da düzenlenen Sirha bugün yaklaşık 3 bin katılımcı ve markanın yanı sıra 18 bini şef olmak üzere 185 bin profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan bir etkinlik. İki yılda bir ünlü Bocuse d’Or Yarışması’nın finaline ve dünyanın en iyi şefi ile pasta şefinin ödüllendirildiği Coupe du Monde de la Pâtisserie’ye de ev sahipliği yapıyor,

Aralarında Lyon, Cenevre ve Moskova’nın da yer aldığı kentlerde düzenlenen Sirha’nın uluslararası ağının bir diğer ayağı da İstanbul. Bu yıl Mart ayında ilki yapılan ve yiyecek sektöründen 7 bin 870 profesyonel ile 45’i yabancı 145 katılımcıyı bir araya getiren Sirha İstanbul’da Bocuse d’Or, Gastrobosphorus Pasta Şampiyonası ve dünya çapındaki en yaratıcı gurme şefleri ve yenilikçi Türk mutfağını bir araya getiren Omnivore İstanbul’un da aralarında bulunduğu yarışmalar da gerçekleştirildi.

Lansman akşamının mönüsü gerçekten çok iddialıydı. Bocuse d’Or Avrupa Başkanı, iki Michelin sahibi İsveçli şef Mathias Dahlgren ve Bocuse d’Or Türkiye Başkan Yardımcısı, The Marmara Taksim’in executive şefi Rudolf van Nunen tarafından hazırlanmıştı. İçecekler ise Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’nin kavından getirilmişti. Servis, The Marmara’nın ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Yemek, hardallı meyve ve elma köpüğü ile sunulan rogié ördek ciğeri crème brulée ile başladı. Ardından İskenderun karidesi, balkabağı ezmesi ve kestane cipsleri ile geldi. Ana yemekten önce buz küpünde anasonlu nar şerbeti sorbesi ile ağız tadımızı temizledik.

Ana yemek kırmızı şarap ile breze edilmiş Trakya dana yanağıydı. Yer elması püresi, kızarmış soğanla geldi. Üzerine siyah sonbahar trüf mantarını şefler masaları bizzat dolaşarak rendelediler.

Her şey Fransız usulüydü ve sırada peynir çeşitlerinden oluşan tabak vardı. Dokuz tahıllı ve incirli ekmekle Fransız peynirlerine eşlik ediyordu.

Yemek, fırında pişirilmiş ayva ve ezmesi, yanında badem dilimleri ve Valrhona çikolata bezesi, Varlhona çikolatalı kek, zencefil konfisi ile sona erdi. Ayva senfonisi adlı bu tatlı, 24 ayar altın yaprakları ile bezenmişti.

Yemek öncesinde yapılan tanıtımda 26-28 Ocak’ta Sirha Cenevre, 26-28 Mart’ta Sirha Moskova, 27-29 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde Sirha İstanbul’un gerçekleştirileceğini öğrendik. Bir sonraki bienal Sirha fuarı ise 2015 yılının Ocak ayında Lyon’da yapılacak.

Sirha İstanbul, dünya genelinde sayısı 300’ü bulan genel ya da ticari fuarın sahibi ya da düzenleyicisi GL Event Exhibitions ile Türkiye’deki ofisi GL Events Fuarcılık işbirliğiyledüzenleniyor.

Fuar, önümüzdeki yıl, otellerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek ve yiyecek hizmeti sektörünü tamamlayacak tekliflerle karşımızda olacak: Türkiye ve Avrupa’dan tahmini 180 katılımcının yer alacağı bu buluşmada yiyecek içecek sektöründen mutfak ve otel ekipmanlarına, sofra takımlarından kahve ve dekorasyon hizmetlerine kadar oldukça kapsamlı sunumlar gerçekleştirilecek. Sirha’da küçük çaptaki üreticiler de özel bir alanda ürünlerini tanıtabilecekler. Böylece ziyaretçiler yeni ürünleri tanıma fırsatı bulurken mönülerine farklı renkler katacak yeni fikirler edinebilecekler.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar